Online taalcoaches gezocht door Hanneke Paul (l) en Marjolein Borlee.
Online taalcoaches gezocht door Hanneke Paul (l) en Marjolein Borlee.

Help elkaar met de Nederlandse taal

Praatje maken

Taalcoaches

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Goed kunnen lezen en schrijven blijft uiterst belangrijk in de huidige samenleving.


Ook deze coronatijd met veel digitale ontmoetingen laat weer zien dat een voldoende beheersing van de Nederlandse taal nodig is voor de contacten en ook om gewoon de dagelijkse gang van zaken gaande te houden. Volgende week is het de Week van het Lezen en Schrijven met op dinsdag 8 september Wereldalfabetiseringsdag. 'Het is goed te beseffen, dat mensen die de taal goed machtig zijn een belangrijke rol kunnen spelen om iemand te helpen, die de taal minder goed kent, spreekt en schrijft. Knoop gewoon eens een praatje aan met iemand met een taalachterstand, als je dat weet of merkt. Sta daar voor open en laat iemand zijn verhaal vertellen zonder alles in te vullen, het hoeft niet perfect te zijn. Je kunt de taal alleen goed leren als je er veel gebruik van maakt, ook met praten. Alles wat je leert op een taalcursus moet je in de praktijk gaan brengen', zegt Hanneke Paul, projectleider Sociaal Domein bij de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. 'Daarom richten we ons volgende week op de groep, die mensen kan helpen.' De bibliotheek in Stichtse Vecht is met tal van mogelijkheden bij uitstek de plek om de taalvaardigheid in het Nederlands bij te spijkeren en te leren. In het Taalhuis zijn tal van mogelijkheden en de medewerkers van de bibliotheek helpen graag iemand verder met een advies. Zo is er een prima samenwerking met Welzijn Stichtse Vecht, waar veel vrijwillige taalcoaches zich inzetten voor de aanpak van de laaggeletterdheid in de gemeente. 'Het was even lastig bij het begin van de coronatijd, maar inmiddels pakken we alles weer aardig op', zo zegt Marjolein Borlee van Welzijn Stichtse Vecht. 'En je merkt dat er dus ook digitaal veel kan. En dat werkt prima voor het onderlinge contact. Misschien zelfs soms makkelijker, want je zit in je eigen vertrouwde omgeving thuis. Ik ken verhalen van cursisten die elkaar het huis laten zien.'
Maar er zijn nog steeds online taalcoaches nodig in Stichtse Vecht, zowel individueel als voor een groep. 'Misschien dat zo'n digitale bijeenkomst juist makkelijker is vanuit huis op een tijdstip dat de taalcoach en de cursist uitkomt en het scheelt tijd, omdat je niet hoeft af te spreken in de bibliotheek of bij Welzijn Stichtse Vecht. Het het is boeiend en dankbaar werk', belooft Marjolein Borlee van Welzijn Stichtse Vecht.
De maatschappij maak je samen en het is nodig dat er het hele jaar door aandacht is voor de laaggeletterdheid, omdat in Stichtse Vecht alleen al 4000 volwassenen moeite hebben met lezen en schrijven.
'Aan allerlei instellingen, organisaties en overheden dan ook de oproep om het simpel te houden als het gaat om informatie. Bedenk goed voor wie de boodschap bedoeld is en pas de taal daarop aan. Ook in de coronacrisis zie je hoe belangrijk het is dat iedereen de informatie kan begrijpen', zeggen Hanneke Paul en Marjolein Borlee. Beter lezen en schrijven?
https://www.bibliotheekavv.nl/oefenen-met-taal.html.