De monumentale veldesdoorn in park Doornburgh.
De monumentale veldesdoorn in park Doornburgh.

Nominatie Veldesdoorn Boom van het Jaar

Bijzonder verhaal

Doornburgh

MAARSSEN > De enorme veldesdoorn op Buitenplaats Doornburgh is genomineerd voor de jaarlijkse verkiezing van ‘De Boom van het Jaar’.


Het SBNL Natuurfonds nomineerde diverse indrukwekkende bomen met een bijzonder verhaal. De veldesdoorn op Doornburgh is met 20 meter hoogte een van de grootste exemplaren in Nederland en is een onderdeel van de lange en groene geschiedenis van deze buitenplaats aan de Vecht. De boom is de enige genomineerde boom in de provincie Utrecht. Stemmen kan via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom op Buitenplaats Doornburgh is een onderdeel van de rijke en groene geschiedenis van deze buitenplaats aan de Vecht. Waarschijnlijk is deze veldesboom (Acer Campestre) al enkele honderden jaren oud. Beheerder van het park Markus Eeftinck Schattenkerk: 'De exacte leeftijd is moeilijk te achterhalen. Wel weten we dat deze soort heel langzaam groeit, meestal rond de 18 meter hoog wordt en meer dan driehonderd jaar oud kan worden.' De monumentale veldesdoorn is een opvallende verschijning met de knoestige stam en grillige, uitwaaierende takken als een natuurlijke paraplu. Markus Eeftinck Schattenkerk; 'We zijn trots dat deze boom de provincie Utrecht vertegenwoordigt. Deze monumentale veldesdoorn is het kroonjuweel van ons park. Als je kijkt wat de boom allemaal bijdraagt als voedingsbodem en schuilplaats voor flora en fauna, dan is deze boom werkelijk de groenste medewerker van Buitenplaats Doornburgh.'
Belangrijker nog dan zijn natuurlijke pracht is de functie die de boom vervult binnen de biotoop van de buitenplaats. De boom heeft zich door de eeuwen heen laten omringen door uitzonderlijke flora en fauna. In de lente groeien er op de aarde rondom de stam bijzonder veel kleurrijke stinsenplanten: uitheemse, wilde voorjaarsbloemen die vroeger op buitenplaatsen werden geplant. Onder andere de zeldzame hartbladzonnebloem, gevlekt longkruid, een verscheidenheid aan narcissen en de prachtframboos zijn er te vinden. Eeftinck Schattenkerk: 'Ook dieren zijn dol op de boom. Vogels zoals de groenling en verschillende soorten vinkjes verschuilen zich tussen de bladeren; rupsen van diverse vlinders kruipen over de takken en stam. De bijen van de buitenplaats maken bovendien dankbaar gebruik van de nectar.'
De honing die de bijen op Doornburgh maken, wordt vervolgens weer gebruikt in het restaurant van de buitenplaats. De chefs laten zich vaak inspireren door wat er bloeit in het park en gebruiken regelmatig ingrediënten van de Buitenplaats.
Iedereen kan de boom bekijken, want het park van Doornburgh is gratis toegankelijk. Er zijn regelmatig rondleidingen en in de priorij zijn vaak tentoonstellingen en optredens. Voor programma en toegangsprijzen www.buitenplaatsdoornburgh.nl. In de priorij is ook het restaurant De Zusters gevestigd waar bezoekers koffie kunnen drinken, lunchen en dineren. www.dezusters.nl.