De persoonlijke keuze van de burgemeester staat uitgestald.
De persoonlijke keuze van de burgemeester staat uitgestald.

De tafel van Ab Reinders in de Wereldwinkel

MAARSSEN > Iedere maand nodigt de Wereldwinkel in Maarssen een bekende inwoner van Stichtse Vecht uit om zijn of haar tafel samen te stellen met producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt.


In september is dat burgemeester Ap Reinders die daardoor kennismaakt met de eerlijke en duurzame producten in zijn gemeente. De burgemeester liet zich bij zijn bezoek uitvoerig informeren door Els van Beurden van de Wereldwinkel en de doelstellingen van Fair Trade. Na een kleine rondgang door de winkel aan de Breedstraat in het dorp was het tijd om de tafel te vullen met producten. Geen gemakkelijke keus, gezien het grote en gevarieerde aanbod.

Burgemeester Reinders koos een groot paneel dat gemaakt is in Indonesië. Op het Indonesische eiland Java ontwikkelde een aantal vrienden het idee om hippe producten van gebruikte tijdschriften te maken; een collectie woonaccessoires. De stukjes papier worden eerst op een kunstige manier in elkaar gezet. Bij de wanddecoraties wordt eerst een frame gemaakt waarna de papieren blokjes stuk voor stuk worden bevestigd. Daarnaast werd de tafel op een centrale plek in de winkel gevuld met de gekleurde schaaltjes uit Mexico, een vilten kindertasje uit Nepal. Iets van restblikjes moest erbij: een mooie rode auto van een cocacolablikje. Ook iets van de food en dan komen de kleuren van de chocolade van Tony’s in aanmerking en een fles wijn uit Zuid-Afrika. De burgemeester geeft het stokje door aan kinderburgemeester Mahdi el Farrissie om in oktober de tafel in de Wereldwinkel te vullen met de producten van zijn keus.