Genieten van monumenten in Stichtse Vecht

Aangepaste vorm

Kastelen en kerken

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Ondanks alle beperkingen in verband met corona is het dit weekend toch volop genieten van de vele monumenten in Stichtse Vecht.


Open Monumentendag 2020 gaat door, maar wel in aangepaste vorm. Op verzoek van de gemeente Stichtse Vecht organiseren de Historische Kringen van Breukelen, Loenen aan de Vecht en Maarssen de Open Monumentendag. En die bundeling van krachten, enthousiasme en expertise heeft ervoor gezorgd dat er een fraai programma ligt voor de zaterdag en zondag.

Alle kernen van de gemeente komen aan bod. Deze editie zijn er toch nog 22 monumenten toegankelijk, in plaats van de gebruikelijke 45. 'Natuurlijk was het puzzelen, want wat kan wel en wat kan niet en wie werkt er wel mee? Dat kost tijd en moeite, maar gelukkig ligt er een mooi en aantrekkelijk aanbod', aldus de organisatie, die alle vrijwilligers en eigenaren van monumenten wil bedanken voor de medewerking en inzet. 'Anders heb je geen geslaagde Open Monumentendag, die steun is onmisbaar.'

Genoeg te zien dus van de rijke historie in Stichtse Vecht, lopend, op de fiets of toch met de auto. De tijd is waarschijnlijk te kort om alles langs te gaan, maar op pagina 11 van deze krant staat het hele programma met ook alle voorschriften in verband met Covid-19. Dus als u kennissen of vrienden tegenkomt, gewoon even zwaaien en op gepaste afstand misschien een kort gesprekje.

Vanuit het noorden van Stichtse Vecht in vogelvlucht enkele hoogtepunten of bijzondere gebouwen en activiteiten. In Loenersloot kun je zaterdag zonder reservering rondlopen in het mooie park van Kasteel Loenersloot. In Vreeland, ook zonder reservering, is de Sint Nicolaaskerk met toren uit de 13e eeuw open. In Loenen is de kerk aan de Dorpsstraat zeker de moeite waard. Fort Nieuwersluis past ook in het rijtje, reserveren verplicht. Nieuwer Ter Aa heeft de Hervormde kerk. Het rijksmonument is onlangs geheel gerestaureerd. In Breukelen is de Pieterskerk open.
In Maarssen is Buitenplaats Doornburgh beide dagen te bezoeken en ook het Vechtstreekmuseum is de moeite waard. Iets buiten Maarssen ligt Fort Maarsseveen met op zondag ook muziek, theater, gedichten en verhalen. De Wipwatermolen in Tienhoven is ook zo'n icoon met een verhaal. En helemaal in het zuiden tegen Utrecht aan kun je afsluiten in Oud-Zuilen met een bezoek en rondleiding 'Barones in Oorlogstijd’; leer alles over de oorlogstijd bij Slot Zuylen.