Singel in Reigerskamp: de eerste 10 cm van de oever is van de gemeente.
Singel in Reigerskamp: de eerste 10 cm van de oever is van de gemeente.

Controle beschoeiingen van singels en sloten

MAARSSENBROEK > Vanaf de fietspaden of bruggetjes in Maarssenbroek is goed te zien dat de oevers bij de achtertuinen aan de singels van elkaar verschillen.


Van terrassen, grasveldjes tot blokhutten; het staat er allemaal al jaren. Maar de beschoeiing aan de waterkant is van de gemeente en moet ook onderhouden worden. De gemeente wil in Maarssenbroek de beschoeiingen planmatiger gaan beheren. Dat is nu niet goed mogelijk, omdat veel particuliere eigenaren en/of bewoners van woningen aan het water de beschoeiing hebben veranderd.

Er is op de oever bijvoorbeeld grondophoging, eensteiger, vlonder, verharding of beplanting aangebracht. Veel beschoeiingen in Maarssenbroek zijn na 30-40 jaar aan vervanging toe. Er zijn al veel losse stukken vervangen. Soms door de gemeente, soms door tuineigenaren bij het ophogen of herinrichten van hun tuin. Voor de toekomst wil de gemeente het beheer van de beschoeiingen planmatiger en in fases uitvoeren.

‘We verwachten dat dit efficiënter, duurzamer en goedkoper kan’, aldus de gemeente. ’We voeren dit najaar eerst een inspectie uit om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Deze inspectie doen we vanaf het water. Als tuineigenaar en/of bewoner hoef je daar dus niet voor thuis te blijven.Tijdens de inspectie brengen we per adres de technische staat van de beschoeiing in kaart. Ook bekijken we of het gemeentelijk oeverdeel gebruikt wordt.
De oever is, vanaf het water bezien, tot 10 centimeter achter de beschoeiing eigendom van de gemeente. Na de inspectie komt de gemeente terug met mogelijke oplossingen.'