Afbeelding

Nieuwe brug Bergseweg blijft voorlopig dicht

Zoeken naar oplossing voor de steile opgang duurt langer

VREELAND > In het project Vecht en Veld is een sloepenhaven aangelegd langs de Vecht met een open vaarverbinding met de rivier.


Over die vaarverbinding is een brug aangelegd. De brug blijkt drie verkeersveiligheidsproblemen te veroorzaken en daarmee het risico op een verkeersongeval. In het kort, te steil, te smal en je ziet elkaar niet aankomen en dat verhoogt de kans op ongelukken. De brug is aangelegd door de projectontwikkelaar en op vrijdag 31 juli is de weg en de brug opengesteld voor het openbaar verkeer.
Brug en wegdek zijn echter niet door de gemeente als wegbeheerder van de Bergweg en bevoegd gezag voor het verkeer op gemeentelijke wegen in de gemeente Stichtse Vecht geïnspecteerd dan wel overgenomen, waardoor de weg feitelijk onrechtmatig in gebruik is gesteld als openbare weg. De brug is direct weer afgesloten. De omleidingsroute is in overleg met de ontwikkelaar opnieuw ingesteld. In overleg met de projectontwikkelaar werkt de gemeente nu aan een passende oplossing.
Er zijn voor het vinden van een passende oplossing onderzoeken gestart om langs twee sporen aan een oplossing te werken, zoals het nemen van maatregelen om het verkeer veilig van de bestaande brug gebruik te laten maken en het nemen van maatregelen om de brug aan te passen om het verkeer er veilig gebruik van te laten maken. De gemeente heeft het voortouw genomen om deze onderzoeken uit te voeren. Het ziet er echter naar uit dat een afdoende oplossing voor de genoemde verkeersveiligheidsproblemen niet op korte termijn (enkele weken) zijn te realiseren. Dit heeft tot gevolg dat in het belang van de verkeersveiligheid de brug tot nadere aankondiging gesloten blijft voor alle verkeer. Bewoners en ondernemers van de Bergseweg zijn via de dorpsraad Vreeland geïnformeerd over de situatie.