Het begin van de Sportweek in Nigtevecht.
Het begin van de Sportweek in Nigtevecht. Ryan Poll

Sportweek laat iedereen bewegen

NIGTEVECHT > Van freerunnen tot dansen en van kickboksen tot yoga. Het kon en kan deze week allemaal tijdens de Nationale Sportweek in Stichtse Vecht.


Er zijn waren dan vijftig activiteiten voor jong en oud. 'Juist nu is het extra belangrijk om te bewegen. Veel inwoners missen het contact met anderen. Sport en beweegactiviteiten kunnen daar veel in betekenen. Dat helpt om gezond, fit en vrolijk te blijven', aldus Wethouder Hetty Veneklaas van Sport en Onderwijs. Het evenement werd maandagochtend op sportieve wijze geopend door de leerlingen van basisscholen De Tweemaster en De Flambouw in Nigtevecht.

Op het schoolplein aan de Petersburg dansten zo’n honderd kinderen mee op een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied. ‘Het was een mooi gezicht, al die bewegende kinderen’, zegt Lotte Horstman, buurtsportcoach van Nigtevecht. ‘Iedereen deed goed mee. Echt tof.’ Horstman is blij dat de Nationale Sportweek ondanks corona gewoon door kan gaan. ‘Juist in deze tijd is bewegen namelijk belangrijk. Het helpt om gezond en fit te blijven.’ Het thema van de Nationale Sportweek is dit jaar ‘Sport doet iets met je’. Horstman legt uit: ‘Bewegen levert meer op dan alleen een fit lichaam. Sport verbroedert en creëert nieuwe vriendschappen. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Het maakt je gelukkiger.’ Niet alleen bewegen, maar ook water drinken helpt om gezond te blijven. Op het schoolplein werd daarom een watertappunt onthuld. ‘Het is een aanwinst voor de school’, aldus Mirjam Schweppe, directeur van De Flambouw. ‘Met dit tappunt willen we het drinken van water stimuleren. Leerlingen hebben een herbruikbare fles gekregen, die ze bij het watertappunt kunnen vullen.

Vrijdag is er een feestelijke afsluiting met de officiële overhandiging van het Lokaal Sportakkoord Stichtse Vecht aan de initiatiefnemers ofwel Welzijn Stichtse Vecht, Sport4All, de Sportraad en gemeente Stichtse Vecht. Het Rijk stelt voor 2020 en 2021 40.000 euro per jaar beschikbaar voor het ontwikkelen van een lokaal sportakkoord met daarin aansprekende acties om mensen met plezier aan het sporten en bewegen te krijgen. Hans van den Boogaard, voorzitter van het Kernteam Lokaal Sportakkoord: 'We hebben de handen ineen geslagen met de gemeente, de Sportraad, stichting Sport4All en Welzijn Stichtse Vecht om samen een Lokaal Sportakkoord tot stand te brengen. Er waren ongeveer 50 actieve inwoners vanuit zo’n 30 verschillende sportaanbieders, onderwijs- en zorginstellingen bij betrokken. Er ligt nu een prachtig en ambitieus Sportakkoord waar we graag voor ‘tekenen’! We hebben meer dan 100 acties op stapel staan. Zodat ook in de toekomst zoveel mogelijk mensen met plezier kunnen sporten en bewegen in Stichtse Vecht.'