Afbeelding

Onderzoek luchtkwaliteit gymzaal Vreeland

Metingen om zorgen van gebruikers weg te nemen

VREELAND > Aan de sportaccommodatie in Vreeland heeft de gemeente als vastgoedeigenaar een aantal praktische aanpassingen gedaan.


Het gaat hier om een oud pand waar de warmte in het algemeen een probleem vormt en de ramen eerder zijn vastgezet in verband met de veiligheid. De gemeente heeft zonwerende folie op de ramen geplakt en er zijn ronde gaten geboord in de gevel, die zijn afgedekt met roosters. Wanneer de deuren openstaan, geeft dit voldoende ventilatie om het gebouw koel te houden. Daarbij ontstaat ook de luchtverplaatsing die nodig is om binnen de richtlijnen van Covid-19 het gebouw te kunnen gebruiken. Hierbij moeten wel de adviezen van het RIVM in acht genomen worden. Maar er kwamen klachten van de gymclub en ook vragen van diverse fracties uit de gemeenteraad. De gemeente gaat een extra luchtkwaliteitsmeting uitvoeren om de nieuwe situatie te testen. Mocht blijken dat de reeds genomen aanpassingen ontoereikend zijn, dan worden aanvullende maatregelen genomen

De afgelopen tijd is er in de media veel aandacht besteed aan luchtverversingssystemen in gebouwen en de veiligheid daarvan in relatie tot Covid-19. Voor de gemeente staat de veiligheid van de gebruikers van het gebouw voorop. Daarom heeft de gemeente een inventarisatie uitgevoerd waarbij gekeken is hoe de luchtcirculatie per gebouw is geregeld en welke aanbevelingen van Technisch Nederland uitgevoerd kunnen worden. Aan de hand van deze inventarisatie en de aanbevelingen werden alle gebruikers afgelopen week per brief geïnformeerd en geadviseerd. In de brief staat wat de gebruiker kan doen om een veilig en gezond leef- en werkklimaat te creëren en wat de gemeente als vastgoedeigenaar doet. Daarnaast heeft de gemeente een contactpersoon aangesteld, bij wie de gebruikers met vragen over dit onderwerp terecht kunnen.