Archieffoto: Ria van Vredendaal
Archieffoto: Ria van Vredendaal

Nieuwe kwartaalfolder van Kom Erbij

Eenzaamheid

Corona

Door: Ria van Vredendaal


STICHTSE VECHT > Wat ooit op kleine schaal begon in Maarssenbroek, heeft zich wegens succes inmiddels uitgebreid over de gehele gemeente Stichtse Vecht.


Om het probleem van eenzaamheid aan te pakken werden de handen ineengeslagen om allerlei activiteiten te verzamelen en nieuwe initiatieven te ontplooien. Welzijn Stichtse Vecht verspreidt ieder kwartaal een overzichtelijke programmafolder 'Kom Erbij', met uiteenlopende activiteiten in Maarssenbroek, Maarssen-Dorp, Breukelen en Loenen. 'Door corona kreeg eenzaamheid de afgelopen maanden weer vrij spel', vertelt Leonie de Vries, Opbouwwerker Welzijn Stichtse Vecht. 'Mensen zaten noodgedwongen thuis en maakten moeilijker contact met elkaar. Uiteraard lagen ook de activiteiten van Kom Erbij stil. Op dit moment, tegelijk met de Week tegen Eenzaamheid, starten er mondjesmaat weer activiteiten en sportlessen op. Al is dat onder strenge voorwaarden, want uiteraard nemen wij geen enkel risico.' De folder ligt binnenkort weer bij alle bekende uitgiftepunten als bibliotheek, apotheek en huisartsen. Leonie de Vries: 'Een voorproefje: we gaan elkaar horen en zien met levende verhalen in de bibliotheek. We gaan met mensen op straat in gesprek over eenzaamheid, hopelijk zelfs met een stukje gebak erbij want dat praat toch lekkerder. Er komt een online challenge die mensen uitdaagt iets goeds te doen voor een ander. En als aftrap gaan we banners ophangen in de hele Stichtse Vecht waarin we de coalitie Samen tegen Eenzaamheid SV gaan promoten. Een publiciteitsoffensief dus!'. De eerste banner is donderdagochtend door wethouder Hetty Veneklaas onthuld op de Dannebrug in Breukelen. Van 1 tot en met 8 oktober is dus de Week tegen eenzaamheid. 'Zo maken we eenzaamheid bespreekbaar en daarmee doorbreken we het taboe op eenzaamheid. Er zijn diverse activiteiten onder de noemer ‘Samen tegen eenzaamheid Stichtse Vecht’. Om eenzaamheid tegen te gaan hebben we iedereen nodig', aldus wethouder Hetty Veneklaas: 'Misschien heeft iemand veel mensen om zich heen, maar voelt hij zich toch eenzaam. Het is goed als we aandacht hebben voor mensen die eenzaam zijn en ons bewust zijn van eenzaamheid. Uit gesprekken met bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen leren we wat belangrijk is voor de aanpak van eenzaamheid. Door met zoveel mogelijk mensen samen te werken kunnen we eenzaamheid signaleren en aanpakken.'
Het hele programma is te vinden op www.samentegeneenzaamheidsv.nl. Dit jaar is de aanpak ‘Samen tegen eenzaamheid Stichtse Vecht’ gestart. Dit is een samenwerking van verschillende (welzijns)partijen, ervaringsdeskundigen en de gemeente. Iedereen is welkom om hierbij aan te sluiten en zelf bij te dragen aan de aanpak tegen eenzaamheid. Ook ondernemers, sportverenigingen of scholen kunnen hun steentje bijdragen.
Later dit jaar organiseert Samen tegen Eenzaamheid een training over eenzaamheid.