Afbeelding
CDA Stichtse Vecht

Zorgen om historische waterbank in Loenen

Inwoners willen het meubelstuk redden van wegrotten

LOENEN > De fractie van het CDA Stichtse Vecht maakt zich zorgen om de historische waterbank, die nu dreigt weg te rotten op de gemeentewerf.


De waterbank stond jaren bij het voormalig gemeentehuis Beek en Hoff, maar is nu al enige tijd opgeslagen bij de gemeentewerf in afwachting van een nieuwe bestemming. Het CDA had de kwestie al eerder aangekaart, maar blijkbaar is er nog steeds geen oplossing.
‘Vorige week stond er opnieuw een bericht van een verontwaardigde inwoner op Facebook die veel bijval krijgt van inwoners. De Dorpsraad geeft aan dat zij met de gemeente is vastgelopen in het zoeken naar een oplossing voor het herbestemmen en restaureren van de oude waterbank.
De Dorpsraad laat weten dat het onduidelijk bleek te zijn wie op dit moment de eigenaar is van de waterbank’, aldus CDA-raadslid Sarah van Lindenberg in vragen aan het college. ‘Mogelijk was de oude waterbank overgedragen aan de nieuwe eigenaren van Beek en Hoff. Is de oude waterbank nog in eigendom van de gemeente of van de nieuwe eigenaar van Beek en Hoff. Is er een mogelijkheid om te komen tot een oplossing zodat de waterbank niet nog verder wegrot op de gemeentewerf, waar bovendien de inwoners er met enige regelmaat mee geconfronteerd worden?
Er zijn al suggesties via social media van inwoners om de waterbank op te halen en ergens een nieuwe plek te geven. Alles is beter dan wegrotten op de gemeentewerf, aldus inwoners.

Een waterbank of waterstoel is een houten vlonder of steiger aan de waterkant, meestal aan drie zijden omsloten door een balustrade met zitbanken. Waterbanken werden gebruikt als uitzichtpunt of belvedère. Waterbanken bouwde men in de 17e en 18e eeuw onder meer langs de Utrechtse Vecht bij buitenplaatsen en hofstedes.