Afbeelding
Owner

Breukelen krijgt Hof van Vreedenoord

Historische grondslag voor nieuwe straatnaam

BREUKELEN > De nieuwe kleine woonwijk aan de zuidkant van Breukelen aan de Straatweg tegenover Broekland krijgt de naam Hof van Vreedenoord.


Het college neemt het advies van de Historische Kring Breukelen over. Op de locatie van het voormalige kantoorpand van de milieudienst in Breukelen, voorheen Straatweg 66, komen 29 woningen.
De projectontwikkelaar heeft vooruitlopend op het straatnaambesluit in diverse publicaties over dit project de naam Vechtvoorde al gehanteerd, maar het college kiest toch voor de suggestie van de Historische Kring, gezien de historie.
De Historische Kring had twee suggesties, Hof van Vreedenoord of Vreedenoordhof of Eduard Verkadehof en dat was een bekende toneelleider, acteur en regisseur uit Breukelen, die in 1961 is overleden.
Argument om te kiezen voor Hof van Vreedenoord is de duidelijke link die, zowel historisch als hedendaags, bestaat met de locatie. Uit het onderzoek dat Hylkema Consultants in opdracht voor Stichtse Vecht bij de visievorming van het bestemmingsplan heeft gedaan, kwam naar voren dat de locatie van het huidige kantoorpand maar ook de woningen die aan Insulinde staan, deel hebben uitgemaakt van de grote tuin van de buitenplaats Vreedenoord.
Het woord ‘Hof' refereert aan die tuin van Vredenoord, vandaar de keuze voor Hof van Vreedenoord als straatnaam.
De ontwikkelaar is op de hoogte zodat de nieuw op te leveren huizen meteen de juiste naamgeving kunnen verkrijgen.
Na besluitvorming zal de postcode worden aangevraagd en kunnen adressen en de huisnummers van deze straten opgenomen worden in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
De ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de nieuwe bebording, de gemeente voor de administratieve afhandeling.