Planetenbaan verder ontwikkelen als woonwijk.
Planetenbaan verder ontwikkelen als woonwijk.

Louche projectontwikkelaars niet welkom bij ontwikkeling Planetenbaan

Planetenbaan

Omgevingsfonds

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > Op het bureau van wethouder Frank van Liempdt van Ruimtelijke Ordening ligt al een flinke stapel intentieovereenkomsten klaar voor de handtekeningen en het invullen van het bedrag voor het omgevingsfonds en de kosten.


Het college wil snel een start maken met de ontwikkeling van de Planetenbaan en het Kwadrant. De kantoorlocatie in Maarssenbroek wordt een nieuwe woonwijk met ruim 2000 woningen, zo heeft de raad onlangs goedgekeurd. De gemeente zal alle kosten die zij maakt gedurende het voortraject verhalen op de diverse initiatiefnemers binnen het plangebied. 'De investeringen in de openbare ruimte zullen door de gemeente worden verhaald op de initiatiefnemers binnen het plangebied. Het gaat dan om investeringen in de openbare ruimte zowel binnen het plangebied als om investeringen in verband met aansluitingen op de bestaande infrastructuur die buiten het plangebied gelegen kan zijn als om investeringen tussen de twee delen van het plangebied (Planetenbaan en Het Kwadrant) als om investeringen in aanpassingen aan de bestaande infrastructuur ten behoeve van het plangebied', zo staat in het concept en dan moet je ook denken aan nieuwe geluidsschermen bij Bloemstede.


Het college wil graag en snel zaken doen, maar alleen met partijen met een onberispelijke staat van dienst. In de overeenkomst is dat duidelijk bepaald. 'De gemeente hecht veel waarde aan de integriteit van haar contractpartijen. De gemeente behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om op elk moment gedurende het traject (inclusief planologische procedure) een Bibobtoets uit te voeren of advies te vragen aan het landelijk Bureau Bibob', zo is de bepaling en dat staat voor Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Zo kan worden gekeken of er geen stromannen worden ingezet om crimineel geld wit te wassen of dat ontwikkelaars betrokken waren bij malafide praktijken of strafbare feiten.


De intentieovereenkomst is een eerste stap in de hele planvorming rondom het gebied en er zijn nog veel stappen nodig voordat de eerste bouwvergunningen worden afgegeven, maar zo kan de gemeente al een beetje grip houden op de toekomst van het gebied. En zijn financiƫle risico's nu sterk ingeperkt. 'Door de intentieovereenkomst is ook gedurende het voortraject het gemeentelijke kostenverhaal verzekerd. Er is nog geen uitgewerkt plan waardoor er nog geen concrete afspraken kunnen worden gemaakt. Vandaar dat is gekozen voor een intentieovereenkomst met algemene afspraken waarin ook is vastgelegd dat de initiatiefnemer een vaste bijdrage betaalt voor de kosten die de gemeente gedurende het voortraject maakt', zo ligt het nu op tafel voor de projectontwikkelaars.