Aanpassingen op de Plesmanlaan voor een nieuwe woonwijk.
Aanpassingen op de Plesmanlaan voor een nieuwe woonwijk.

Snelheid Plesmanlaan kan omhoog

Woningbouw

Aanpassing wegen

Door Ed Kamans


MAARSSEN > De bouw van de nieuwe woonwijk op de Zogwetering kan zonder al te grote problemen voor het verkeer plaatsvinden.


Dat staat in het Verkeerseffectonderzoek van HaskoningDHV over de gevolgen van de woningbouw op het terrein van de rioolzuivering en afvalstation aan de noordkant van Maarssen-Dorp. In het rapport staan ook aanbevelingen voor het aanpassen van de kruispunten en het wegennet in de omgeving en de afwikkeling van het autoverkeer. 'De gemeente heeft nu bouwstenen om de planontwikkeling en vormgeving gedetailleerder uit te werken en maatregelen te nemen in de omgeving die door de planontwikkeling gewenst zijn', zo staat in het onderzoek. 'De maximale variant gaat uit van 130 woningen. De verdeling in woontypes staat nu nog niet vast. In deze studie zijn we uitgegaan van een voorbeeldprogramma, waarvan: 12 2-onder-1 kapwoningen, 36 patio/hofjeswoningen en 82 appartementen. Wijzigingen in de woningentypologie zullen niet leiden tot grote afwijkingen van de resultaten.' Het verkeer van en naar de gemeentewerf en de kringloopwinkel valt dan weg en de berekening is, dat er bij woningbouw maximaal 929 motorvoertuigen per etmaal in en uit de wijk gaan.

In het onderzoek zijn diverse scenario's opgenomen over hoe het verkeer uit de nieuwe wijk gaat rijden via het Zandpad richting Breukelen en via de Diependaalsedijk, Driehoekslaan en Plesmanlaan. En bij alle varianten is er eigenlijk geen groot probleem, maar de verwachting is dat 90% van de automobilisten zal kiezen voor de Plesmanlaan, ook omdat de gemeente van het Zandpad een fietsstraat wil maken om sluipverkeer langs de Vecht te weren. Bij de nieuwbouw is de kruising Suyderhoflaan -Diependfaalsedijk de enige in- en uitgang van de wijk en dat kan volgens het onderzoek. Wel moet er nog een extra toegang komen voor hulpdiensten. 'Een tweede ontsluiting kan via een (brom)fietspad, waar dus autoverkeer niet toegestaan is. Voor Zogwetering kan de tweede ontsluiting aangesloten worden op de Doornhoecklaan. Randvoorwaarde bij een ontsluiting via een fietspad is dat het fietspad en de kunstwerken (bruggen) geschikt zijn om nood- of hulpdiensten te dragen', zo stellen de onderzoekers, die ook pleiten voor goede ontsluiting voor de fietsers op schoolroutes. Verder zijn er aanbevelingen om de omliggende wegen en kruisingen aan te passen, zoals de voorrangsregels en de snelheidsremmers op de Diependaalsedijk. De Plesmanlaan moet ook anders worden. 'Ten zuiden van de dr Ariƫnslaan is de 30 km-zone ongeloofwaardig en zou een veilige 50 km-inrichting met volwaardige fietspadenstructuur de voorkeur hebben. Nader onderzoek moet meer inzichten geven naar nut en noodzaak van maatregelen op De Plesmanlaan', zo is de conclusie.