Afbeelding

Bezuinigingen bibliotheek voorlopig even uitgesteld

Treurnis

Geknoei

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Even adempauze voor de Bibliotheek Stichtse Vecht en andere welzijnsinstellingen als Welzijn Stichtse Vecht, Handje Helpen, Kwadraad maatschappelijke dienstverlening en Jeugd-Punt.


De bezuinigingen van 660.000 euro zijn voor volgend jaar vrijwel geheel van de baan na het aannemen van een motie van de overgrote meerderheid van de gemeenteraad inclusief collegepartijen PvdA en CDA. Alleen VVD en Lokaal Liberaal stemden tegen en hadden een eigen motie met ook minder bezuinigingen, maar die haalde het niet. GroenLinks had ook nog een motie om alles terug te draaien, maar die haalde het ook niet. ‘De instellingen mogen niet de dupe worden van het geknoei van het college', aldus GroenLinks-fractievoorzitter Albert Gemke, die nog een motie van treurnis indiende tegen CDA-wethouder Veneklaas. De afkeuring van de gang van zaken was raadsbreed, maar de motie steunen was toch een stap te ver. En hoewel collegepartijen VVD en Lokaal Liberaal ook grote kritiek hadden op de scherpte van de wethouder, werd genoegen genomen met de knieval van de wethouder en de belofte dat er meer regie zal worden gevoerd op het lastige dossier. Immers, de bezuiniging door efficiënt werken was een jaar geleden al afgesproken en aan de organisaties was gevraagd om dat zelf in te vullen. Nu bleek vlak voor de begroting dat het niet was gelukt en was er geen andere keus, gezien de grote gevolgen. zoals sluiting van enkele vestigingen van de bibliotheek, dan de ombuiging uit te stellen. De komende tijd moet wethouder Veneklaas verder in gesprek met de organisaties om te kijken wat wel haalbaar is en hoe dat vorm moet krijgen. Ook is er extra geld beschikbaar voor een extern bureau om er nog eens naar te kijken. Het wegvallen van de bezuiniging wordt opgevangen door een meevaller van het Rijk. De kans is groot dat voor 2022 de bezuinigingen wel moeten worden ingevuld, al was er bij veel fracties grote twijfel of er toch niet naar een andere oplossing moet worden gekeken.
Bij de begroting werd ook een motie aangenomen over vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van het bespreken van cartoons in de klas. 'Het onderwijs moet vrij zijn om hun eigen onderwijsprogramma te bepalen en het college moet de leraren in Stichtse Vecht een hart onder de riem steken door publiekelijk te verklaren dat ze afstand nemen van dreigementen, in welke vorm dan ook, richting leraren', aldus PVV en Samen Stichtse Vecht en de motie werd unaniem aangenomen.