Afbeelding

Gemeente moet fors meer statushouders opvangen

Verdubbeling

Huurwoningen

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Elke gemeente krijgt van de provincie jaarlijks een opgave om statushouders te voorzien van een woning.


Voor Stichtse Vecht ligt dat meestal zo rond de 40 woningen, maar voor 2021 is er een ineens een veel grotere opgave, zo heeft de provincie in een brief aan het college laten weten. 'De nieuwe taakstelling voor onze gemeente in de eerste helft van 2021 is 50 vergunninghouders. Volgens de landelijke prognoses zal ook in de tweede helft van 2021 de taakstelling rond de 50 zijn. Daarmee stijgt het aantal jaarlijks te huisvesten vergunninghouders in Stichtse Vecht van ca. 40 in 2020 naar ca.100 in 2021', aldus het college, ‘Wij zijn op dit moment al met onze ketenpartners in gesprek over de impact van deze forse taakverzwaring op de beschikbaarheid van sociale huurwoningen en maatschappelijke begeleiding in onze gemeente.' Diverse bronnen rond Goudestein bevestigingen dat wethouder Frank van Liempdt van Ruimtelijke Ordening niet blij is met de extra druk op de woningmarkt in Stichtse Vecht, die toch al zo krap is. Overwogen wordt om toch weer met de provincie in gesprek te gaan over de ruime verdubbeling en de gevolgen. De gemeente had juist met veel inspanning een achterstand uit 2019 weggewerkt en voor dit jaar zag het er ook naar uit dat de doelstelling van 40 sociale huurwoningen gehaald zou worden. De inhaalslag werd door de provincie, die toezicht moet houden op de uitvoering van het beleid van het Rijk, positief beoordeeld. 'De provincie heeft de gemeente gecomplimenteerd met de inventieve wijze waarop wij met de beperkingen door de coronacrisis zijn omgegaan. Zij doelt daarbij op de inzet van eigen medewerkers om het tekort aan vrijwilligers op te vangen', zo staat in de stukken van het college en een verdubbeling komt dan ook rauw op het dak vallen. Door corona wordt alles anders, is eigenlijk de motivatie van de provincie voor de hogere taakstelling in het hele land. Stichtse Vecht is verplicht om de opgave van de provincie in te vullen. Anders kan de provincie ingrijpen en de kosten op de gemeente verhalen.

De reacties op social media op het beschikbaar stellen van 60 extra woningen voor statushouders laten zich raden. Op de facebookpagina van VARnws kwamen veel reacties binnen en allemaal negatief. Het steekt veel inwoners dat vooral hun kinderen vrijwel geen kans hebben op een eigen woning in Stichtse Vecht met wachttijden van meer dan 10 jaar. De roep om meer betaalbare huurwoningen, ook voor gezinnen, is groot in Stichtse Vecht.