De Spaanse en Maarssense pianiste Carol Ruiz.
De Spaanse en Maarssense pianiste Carol Ruiz.

Spaanse pianoklanken in Maarssen

Barcelona

Piano

Door: Ria van Vredendaal


MAARSSEN > Toch een bijzonder verhaal, een Spaanse pianiste in Maarssen, die weer een prachtig album heeft gemaakt.


Het is de geschiedenis van Carol Ruiz, die zich nu wel een Maarssense mag noemen met roots in Barcelona, waar zij geboren is. Sinds 2004 woont zij in Nederland en spreekt inmiddels onze taal uitstekend. 'Ik kwam naar Nederland om mijn masters te behalen aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht met Alan Weiss,' verklaart zij haar verhuizing. 'Na mijn masters examen kreeg ik als beoordeling ‘tremendous artistic possibilities’, een hele opsteker! Er waren meerdere redenen waardoor ik mij hier welkom voelde en besloot om na mijn opleiding te blijven. Allereerst kreeg ik al tijdens mijn opleiding veel erkenning en waardering, en zag ik een duidelijker muzikale toekomst in Nederland dan waar ik vandaan kwam.' Ze heeft snel een trouw en groeiend publiek weten te vinden voor wie ze regelmatig optreedt. Ook viel haar op dat in Nederland de liefde voor pianomuziek, luisteren en spelen, groot is en dat veel mensen zelf een piano hebben. En last but not least ontmoette ze na een tijdje haar man Amit met wie ze nu de schitterende tweejarige dochter Luna opvoedt. Dus ook in de liefde vond zij hier haar plek. Haar passie ligt in het continu luisteren en de zoektocht naar het perfecte legato en de mooiste adembenemende klank. Naast een succesvolle solo pianiste treedt Carol ook op als begeleider van muzikanten. Zo is ze in de kamermuziekwereld onder andere bekend met haar Duo Marcet-Ruiz (piano en viool) en Sax-piano (saxofoon en piano). Zij is ook co-repetitor van het Opera Gezelschap ‘Opera Viva’ in Woerden en betrokken bij andere projecten in samenwerking met Stichting Voiceactually en Stichting Groene Hart. Als onderdeel van het CEP (Centrum voor Pianostudies) wil zij het sociale aspect van muziek bevorderen, door middel van huisconcertseries in Utrecht bij de Tuinwijkhuisconcertserie. Haar eerste solo-cd ‘Nocturnes’ kwam uit in 2017. Deze cd neemt de luisteraar mee op een droomreis met nocturnes voor piano van verschillende componisten van alle tijden.

Op 14 december komt het tweede album uit van de pianiste Carol Ruiz: Mompou and More. Genaamd naar de Spaanse pianist/componist Federico Mompou, met werken van hem en diverse andere Catalaanse componisten. Helaas zit een concert er nog niet in, vanwege corona, maar Carol laat ongetwijfeld nog van zich horen.
In haar studio op de Beekweg 6 in Maarssen geeft zij individuele pianolessen. 'Op een prachtige Steinway concertvleugel!' vertelt zij niet zonder enige trots. 'Voor elke leeftijd, aan ieder niveau. Voor leerlingen met een duidelijke passie voor muziek is het mogelijk om een speciaal leerprogramma te volgen in combinatie met een pianodocent aan het Conservatorium Utrecht.' Voor alle informatie: www.carolruiz.nl. Voor wie niet kan wachten op de nieuwe cd, beluister alvast een teaser via haar eigen Youtubekanaal.