Toekomst Stichtse Vecht krijgt langzaam vorm

Woningbouw

Participatie

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > De komende jaren gebeurt er van alles in en rond Stichtse Vecht.


Ingewikkeld genoeg met alle regionale samenwerking en opgaves voor woningbouw en energie met een grote impact op het landschap en samenleving in Stichtse Vecht. De gemeente moet dat allemaal zelf gaan vastleggen in een Omgevingsvisie voor pak 'm beet de volgende 40 jaar. 'Ja, er staat veel op stapel en daarom ben ik blij dat de inwoners zo massaal hun mening laten horen, daar kunnen we wat mee', aldus wethouder Jeroen Willem Klomps. 'De gemeente gaat nog steeds zelf over het grondgebied en de gemeenteraad beslist uiteindelijk over de richting van de toekomst. Maar dat kan alleen lukken als we er in slagen inwoners er tijdig en volledig bij te betrekken.' De gemeente heeft deze maand twee interactieve online bijeenkomsten, maar die zijn al uitverkocht. 'Dat is een goed teken, inwoners willen echt meepraten over hoe blijft onze gemeente aantrekkelijk om in te wonen, werken en onze vrije tijd door te brengen. Gezien de grote belangstelling denken we aan nog een paar bijeenkomsten in januari. Zo kan iedereen een mening geven', aldus wethouder Klomps. 'Ondernemers en andere belanghebbenden dachten hierover al eerder mee tijdens bijeenkomsten. Ook verspreidden we een enquĂȘte en ansichtkaart onder inwoners van Stichtse Vecht. Nu is het tijd voor de volgende stap.' Wethouder Klomps benadrukt nog eens dat de zeggenschap toch echt bij de inwoners ligt en dat een gemeenteraad die ingang echt nodig heeft bij de besluiten.
'Praat dus mee. Hoe mooi is het als je over jaren met de kleinkinderen langs de prachtige Vecht fietst en dat je kan zeggen dat de inwoners samen hebben besloten om juist dat landschap ongemoeid te laten. En dat je dan verder fietst naar bijvoorbeeld de energie-neutrale woning vlakbij het grote OV-knooppunt Breukelen waar je kinderen wel een huis konden huren en kopen. Over dat soort belangrijke zaken in de toekomst praten we nu over met de inwoners. En wat mij betreft kan dat niet vaak genoeg.'
Graag horen we uw mening over de keuzes en dilemma's waar we tegenaan lopen. Waar gaan we bijvoorbeeld nieuwe woningen bouwen? Hoe zorgen we voor een goede balans tussen natuur, landbouw en nieuwbouw? En hoe houden we onze gemeente bereikbaar voor iedereen? Als de kaders eenmaal zijn gesteld, kunnen nieuwe initiatieven van inwoners snel en transparant worden beoordeeld door de gemeente.