Praktijkklas

BREUKELEN > Een aantal kinderen van groep 6-7-8 van Wereldkidz Maarssen is één keer in de week praktisch aan het leren in de praktijkklas. Ook gaan de kinderen elke maand op bezoek bij het Broeckland College in Breukelen. Op deze praktijkschool leren ze vaardigheden op het gebied van onder andere koken, verzorging, logistiek en techniek. Deze week waren de kinderen te gast in de garage van het Broeckland College. Ze hebben geleerd om autobanden te verwisselen, pallets op te laden, te werken met een stroomkring en met robots. Ze kregen les van docenten en vierdejaars studenten van het Broeckland College. Het was een superleuke en leerzame dag! Een mooi voorbeeld van samenwerken aan goed onderwijs.


Vechtstreekmuseum

MAARSSEN > Door een storing kunnen er tijdelijk geen kaarten besteld worden via de website van het Vechtstreekmuseum. Wil je het museum bezoeken, stuur dan een e-mail aan info@vechtstreekmuseum.nl. 'We zijn geopend van wo. t/m zo. van 13.30 tot 16.30 uur. Ook open op 5 december!', aldus het museum. En als de storing weer verholpen is, kan je natuurlijk reserveren voor de mooie tentoonstellingen in het museum naast Goudestein met alles over de historie van de Vechtstreek.


Knobbelzwanen

REGIO > De provincie Utrecht mag nog geen knobbelzwanen laten afschieten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. De provincie verleende een ontheffing voor afschot vanaf 1 december 2020, maar daar maakten dierenrechtenorganisaties bezwaar tegen. In afwachting van die procedure bij de provincie vroegen zij om de ontheffing te schorsen, zodat er in de tussentijd geen knobbelzwanen worden afgeschoten. De voorzieningenrechter wijst dit verzoek toe. De provincie wil voorkomen dat de knobbelzwanen door begrazing veel schade aanrichten aan landbouwgewassen. Als wegjagen niet lukt, mogen zwanen met de ontheffing worden afgeschoten. De stichtingen Fauna4life, Animal Rights, Dierenradar en de Faunabescherming vinden dat nog helemaal niet duidelijk is dat de knobbelzwanen daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken. Dat zou niet blijken uit gegevens over de afgelopen jaren. De voorzieningenrechter is het daarmee eens: hij vindt dat er onvoldoende en te grofmazig inzicht is gegeven in de schadehistorie in de provincie. Dat het echt nodig is om knobbelzwanen af te schieten is daarom nog niet goed onderbouwd. De knobbelzwaan is een beschermde vogelsoort die niet mag worden gedood. Vanuit de Europese Vogelrichtlijn zijn er zware eisen om van dit verbod af te wijken. Als de provincie deze regels niet goed toepast, zijn de beschermde soorten afhankelijk van dierenrechtenorganisaties om dit aan de bestuursrechter voor te leggen. De voorzieningenrechter staat niet toe dat nu al wordt begonnen met afschot, vooruitlopend op een ‘nauwkeurige en treffende motivering'. De schorsing van de ontheffing geldt totdat de provincie een beslissing heeft genomen over de bezwaarschriften.