Rampjaar

WOERDEN > Op vrijdag 11 december om 12.00 uur verzorgen Platform Rampjaarherdenking en Historizon een webinar over het Rampjaar 1672. Dit wordt gegeven door Floortje Tuinstra van Het Utrechts Archief en gaat over de dilemma’s waar gewone en minder gewone Utrechters voor kwamen te staan in tijden van brandschatting, inkwartiering en gedwongen medewerking. Een van hen is Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van Amerongen. Meer informatie op www.rampjaarherdenking.nl of www.historizon.nl. In het Utrechts Archief is ook nog een Rampjaarexpositie te zien; deze duurt nog tot 3 januari 2021.


Grote Clubactie

STICHTSE VECHT > Ruim 300.000 verkopers zetten zich de afgelopen maanden in om loten te verkopen tijdens de Grote Clubactie. In Stichtse Vecht lukte het verenigingen om in totaal 29.898 euro op te halen. Landelijk deden zo’n 5.300 verenigingen mee met de Grote Clubactie. Samen haalden zij dik 9,5 miljoen euro op. In Breukelen Gym- en Turnvereniging Virto 4941 euro, Handbal Vereniging Nijenrodes 2403 euro, Terpsichore 774 euro, Zeeverkenners Johannes de Doper 183 euro. Maarssen Voetbalvereniging OSM 75 4188 euro, KVM on ice 1887 euro, Volleybalvereniging VOC-Maarssen 1599 euro, MTLab Musicalos 1419 euro, Schaakclub Vegtlust 1221 euro, OSM’75 atletiek en recreatiesport 669 euro, The Pink Panthers 657 euro, MZ&PC De Fuut 516 euro, TV De Blauwe Reiger 369 euro, SV Gems 345 euro. Kockengen VV Kockengen 4032 euro, ESDO 1362 euro. Tienhoven CSV VIOD 1725 euro. Loenen Loenense MHC 1365 euro. Vreeland Gymnastiek en Sportvereniging DOS 243 euro. Verkopers gingen dit jaar nog steeds ‘ouderwets’ langs de deuren, maar kwamen ook online langs. Zo kon de verkoop volledig coronaproof doorgaan.


Voedselbank

BREUKELEN > Dit jaar ziet de kerstpakkettenactie voor de Voedselbank uitgiftepunten vanwege het coronavirus er anders uit. Dit is heel verdrietig, omdat juist in deze moeilijke periode een mooi en feestelijk pakket een klein lichtpuntje had kunnen zijn voor deze huishoudens. Helaas zijn er nog steeds heel veel gezinnen in de Stichtse Vecht die afhankelijk zijn van hulp van de Voedselbank. Daarom zocht Welzijn Stichtse Vecht contact met Larissa om toch iets te kunnen betekenen. Zij regelt al jaren de extra kerstpakketten voor Voedselbank Breukelen en Loenen. Dit jaar geen kerstpakketten met versproducten maar mooie cadeaubonnen van plaatselijke winkeliers, marktkoopmannen en horecazaken. Zodat deze huishoudens zelf versproducten, speelgoed, boeken, sieraden of spulletjes bij de drogisterij kunnen kopen. Er zaten ook dinerbonnen bij en zelfs een gratis knipbeurt bij de kapper. Medewerkers van Welzijn Stichtse Vecht hebben in totaal voor 300 euro aan bonnen gedoneerd. De meeste zijn gekocht bij de winkels die aangesloten zijn bij de winkeliersvereniging van Breukelen centrum en sommige winkeliers hebben nog extra gedoneerd. Hoe mooi is het om de Voedselbank te steunen en tegelijkertijd lokale ondernemers in deze moeilijke periode.