Opera Gala Stars treedt corona-proof op in Maarssen.
Opera Gala Stars treedt corona-proof op in Maarssen.

Mooie muziek is altijd een lichtpuntje

Heilig Hartkerk

Zonder publiek

Door Ria van Vredendaal


MAARSSEN > Zoals alle andere evenementen kon dit jaar in maart het optreden van Opera Gala Stars in De Ark wegens corona geen doorgang vinden.


Een grote teleurstelling voor de vele liefhebbers in Stichtse Vecht en omgeving, maar even zo teleurstellend voor het gezelschap zelf. Dirigent-bariton Ago Verdonschot en tenor Hans van de Scheur vormen samen met de twee Russische zussen, de sopranen Elnara en Gulnara Shafigullina Opera Gala Stars. Een van Nederlands beste pianisten, Hans Schellevis, die het viertal begeleidt, maakt het ensemble compleet.
Het Maarssenbroekse stel Ago en Hans heeft voorheen al de sterren van de opera-hemel gezongen in binnen- en buitenland, en geniet in de operawereld veel bekendheid. Vooral door de vele uitnodigingen uit onder meer Italië, Duitsland, Tsjechië en zelfs Rusland. De laatste jaren trekken zij met het genoemde ensemble Opera Gala Stars wederom volle zalen en een enthousiast publiek.

‘Wij hadden ons heel erg verheugd op die ‘thuiswedstrijd’ in maart, wat het slotstuk van onze succesvolle tournee door Nederland had moeten worden’, kijkt Ago terug. Maar hij heeft gelijk goed nieuws: ‘Opera Gala Stars verzorgt samen met onze vaste pianist een bijzonder optreden op woensdag 23 december in de Heilig Hartkerk in Maarssen-Dorp. Voor deze gelegenheid geen opera maar stemmige kerstmuziek. Natuurlijk dromen we daarbij van een witte Kerst, vertolken we tal van kerst-evergreens, speelt pianist Hans Schellevis een nocturne van Chopin en zingen we van een stille nacht. Naast de bekende kerstmelodieën zingen we ook muziek van onder andere Bach, Bizet, Mozart en Schubert.’
Hans: ‘Zo aan het einde van het jaar, vlak voor de Kerst, verlangen we allemaal naar licht en gezelligheid. Voor menigeen geldt: een lichtpuntje is altijd mooie muziek. Bekende melodieën, sfeervolle liederen, mooie samenzang om, al is het voor een kort moment, even weg te glijden van de dagelijkse beslommeringen. Zeker in deze tijd van de nog immer aanwezige pandemie en er veel niet mogelijk is, is het voor ons als Opera Gala Stars fijn om dat lichtpuntje te kunnen zijn en voor wat warme klanken te zorgen. De Heilig Hartkerk zal de bezoeker in kerstsfeer ontvangen. En tegen de thuis-luisteraars zou ik willen zeggen: de warme chocomel met rum en slagroom of glühwein mag u zelf verzorgen, dan doen wij de muziek.'

Althans, dat was het plan. Het was al een corona-proof concert, maar de lockdown gooit toch flink roet in het eten, want er mogen toch geen toeschouwers bij zijn, zo heeft de organisatie dinsdag laten weten. Het is wel in een kerk, maar er worden geen risico's genomen.

Er wordt 23 december gezongen om 18.30, 19.30 en 20.30 uur, drie keer een ander programma. De optredens zullen live uitgezonden worden via RTV Stichtse Vecht en via www.stjandedoper-vechtenvenen.nl/hhart-maarssen/kerk-tv.