In een leerlingenhuis kunnen kinderen terecht die te ver van school af wonen.
In een leerlingenhuis kunnen kinderen terecht die te ver van school af wonen.

Dertig jaar Maarssense hulp aan Cusco

Achterstand

Gezondheidszorg

Door Ria van Vredendaal


MAARSSENBROEK > 'Het succesvolle project hulp aan het Peruaanse Cusco bestaat in 2021 al 30 jaar.' Aan het woord is de bevlogen Rob Overbeek uit Maarssenbroek , die samen met zijn broer aanwezig was bij de start van het project.


Robs vroegere school De Witte Roos heeft jarenlang met diverse acties dit project ondersteund. 'Maar ook van kerkcentrum De Ark, andere scholen en organisaties hebben we financiële steun ontvangen,' vult Rob aan. Nog altijd zijn Rob en zijn vrouw Loes zeer actieve vrijwilligers en zij vinden het jubileum een mooie gelegenheid het project weer eens onder de aandacht te brengen van de Stichtse Vechters.

'Het project valt onder Stichting HoPe, wat staat voor Holanda-Perú. De stichting richt zich op de armste bevolking van Cusco en wijde omgeving. Uitgangspunt is dat het initiatief uitgaat van de bewoners zelf en gesteund wordt door de (lokale) overheid. Alle partijen participeren actief in de uitvoering van de projecten met als doel dat de gemeenschap op den duur de projecten zelf kan voorzetten. De projecten betreffen verbetering van onderwijs, voedsel- en kledingvoorziening, gezondheidszorg en sociale ontwikkeling. Ondanks het feit dat Peru de laatste decennia een forse economische groei heeft doorgemaakt, heeft een groot deel van de bevolking daar geen deel aan. In de regio Cusco, gelegen in de Andes op een hoogte van 3400 meter en hoger, leeft ruim 40% van de bevolking onder de armoedegrens. Meer dan de helft van de kinderen lijdt aan ernstige ondervoeding. Zij hebben geen kans om zich op eigen kracht op te werken en de armoede te ontstijgen.

De voornaamste redenen zijn dat zij matig of geen Spaans spreken en beperkte toegang hebben tot goed onderwijs. De eerste taal van de bevolking in dit gebied is Quechua. Wie de Spaanse taal niet beheerst, kan niet deelnemen aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Deze achterstand en achterstelling leiden ertoe dat zij nauwelijks tot geen toegang tot goede gezondheidszorg en gezonde voeding hebben. Dat heeft zijn weerslag op de thuissituatie: de medewerkers van HoPe worden steeds meer geconfronteerd met huiselijk geweld en misbruik van vooral meisjes.
Inmiddels zijn er ruim 150 scholen gebouwd, voor zowel basis- als voortgezet onderwijs, en heeft de Peruaanse overheid de bouw van nieuwe scholen overgenomen. Er wordt onderwezen in de eigen taal en in het Spaans. Er is een leerlingenhuis, een veilige plek om te wonen als de afstand naar school te ver is, er is huiswerkbegeleiding, er zijn studiebeurzen en opgeleide jongeren uit de eigen wijk nemen het kinder- en jongerenwerk zelf ter hand. Er is voedselvoorziening en voedselzekerheid. Mooi om te zien wat er al is bereikt in 30 jaar. Verschrikkelijk om te zien hoeveel er nog moet gebeuren, juist nu ook dit land door corona is getroffen. Betrokken Stichtse Vechters: kijk op onze website voor uw bijdrage!'
www.stichtinghope.org.