Afbeelding

Residentie voor kunst en wetenschap

Kunstinstallaties

Doornburgh

MAARSSEN > Deze maand is componist Stef Veldhuis als eerste artist in residence op Buitenplaats Doornburgh neergestreken.


Deze nieuwe residentie in het voormalige klooster in Maarssen is bedoeld voor kunstenaars en wetenschappers om nieuw werk te maken of te werken aan een onderzoek. Stef Veldhuis werkte op Doornburgh een maand lang aan een nieuwe compositie, die geïnspireerd is op de architectuur van dit voormalige klooster. Vanaf november zou het publiek in de gangen van de priorij zijn muziek en kunstinstallatie zelf ervaren, maar vanwege de lockdown is Doornburgh ook gesloten tot 19 januari. Buitenplaats Doornburgh wil meer zijn dan een bijzondere plek voor een mooie wandeling, lekker eten en bijzondere tentoonstellingen. Doornburgh heeft de ambitie om kunstenaars en wetenschappers te laten nadenken over de toekomst. Founder Maya Meijer-Bergmans; "Doornburgh is een laboratorium voor de kunst en een atelier voor de wetenschap.” Na een serie tentoonstellingen en lezingen geeft Doornburgh nu kunstenaars en wetenschappers ook de ruimte om in deze unieke omgeving nieuw werk te creëren. Ze mogen een maand wonen en werken in de voormalige kamers van de zusters. Directeur Joanna van Dorp: "Wij vinden het belangrijk, vooral in deze moeilijke tijden, om kunstenaars te ondersteunen en een rustige plek te creëren waar zij nieuw werk kunnen maken.” Het werk van de residenten, de kunstenaars en wetenschappers, wordt het hart van het publieksprogramma en wordt gepresenteerd aan bezoekers als tentoonstelling, installatie, experiment of een reeks lezingen en optredens. "We zijn heel blij met onze eerste resident componist en kunstenaar Stef Veldhuis die een compositie zal maken geïnspireerd op de bijzondere moderne architectuur van onze priorij,” aldus Van Dorp.


Stef Veldhuis (1992) is de eerste resident op Buitenplaats Doornburgh. Hij studeerde aan HKU Utrechts Conservatorium en maakt composities en (klank-) installaties waarin de tweedeling tussen mens en natuur centraal staat. Eerder maakte hij onder andere Music by Oceans, een compositie die oceaanstromingen omzet tot geluid door middel van data-sonificatie. Ook was hij als resident verbonden aan het AIAV in Japan, waar een onderzoek naar ecosystemen resulteerde in het project Twenty Perspectives on a Mountain. De residentie van Stef Veldhuis wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Heinfonds. Stef Veldhuis: "Doornburgh heeft een architectuur met een sterke wil. Ik ben benieuwd of deze kaders me bevrijden of beperken. Hoe het klinkt, en hoe het klank aantast. Wat er gebeurt als ik mee ga met de wil van het huis en wat er gebeurt als ik ertegenin ga. Wat het geeft en wat ik terug kan geven.”

Lees ook het nieuwsbericht over de start van de residenties en het interview op video met Stef op de site van Doornburgh. Op de site komt ook binnenkort meer informatie als Doornburgh weer open mag.