Waverijn

MAARSSEN > Het Regionaal Historisch Centrum vecht en venen heeft het archief van voormalig burgemeester Waverijn van Maarssen gekregen. 'Wij ontvingen uit handen van Jaap Waverijn enkele dozen persoonlijk archief van zijn vader, oud-burgemeester van Maarssen Quinten Waverijn (1926-2006). Waverijn was van 1967 tot 1985 burgemeester van Maarssen. Een van de meest markante periodes in zijn burgemeesterschap betrof de aanleg van de wijk Maarssenbroek midden jaren '70, waarmee Maarssen min of meer in één klap verdubbelde in inwoneraantal', zo laat het Historisch Centrum aan de Schperwerg in Breukelen weten. 'De stukken in het archief geven een mooie dwarsdoorsnede van de ambtsperiode van burgemeester Waverijn. Naast persoonlijke documenten die hij ontving vanuit zijn rol als burgemeester bevat het archief ook vele knipselmappen waarin gebeurtenissen rond het optreden van de burgemeester zijn vastgelegd.'


Woningbouw

MAARSSENBROEK > PvdA en Het Vechtse Verbond willen meer woningen voor ouderen in Maarssenbroek. De twee fracties gaan een motie indienen met het verzoek aan het college om vóór 1 juni 2021 te komen met een analyse van locaties in Maarssenbroek waar zich mogelijkheden voordoen om betaalbare woningen specifiek voor ouderen te bouwen. Volgens PvdA en Het Vechtse Verbond is het belangrijk dat ouderen in hun eigen omgeving blijven met hun eigen netwerk, familie en activiteiten, waardoor ouderen actief blijven en hun (mantelzorg)netwerk om hen heen houden. In de commissie van 7 januari staat het voorstel op de agenda.


GroenLinks

STICHTSE VECHT > In de laatste raad van het jaar debatteerde de raad van Stichtse Vecht over een nieuwe beleidsnota getiteld: "Stichtse Vecht op weg naar nieuwe energie" De klimaatverandering vraagt om actie. GroenLinks Stichtse Vecht (GLSV) wil tempo maken, concrete kansen benutten en inwoners mee laten beslissen. 'Er is namelijk geen plan B voor onze aarde, en er zijn geen gemakkelijke oplossingen in deze klimaatcrisis. Dit vraagt om moedig bestuur. En met name dat ontbreekt tot onze grote frustratie in deze passieve en conservatieve coalitie van VVD, Lokaal Liberaal, CDA en PvdA. Wat ons betreft is het treurig om te zien hoe PvdA en CDA zich, met een verwijzing naar het Collegeprogramma de mond laten snoeren door hun coalitiepartners', aldus fractievoorzitter Gemke. 'GroenLinks heeft veel moties en amendementen ingediend, die onze ambitie laten zien en ook de sociale kant van de energietransitie meenemen, zoals betaalbaarheid, zonnepanelen op geluidswallen en kleine windmolens in buitengebied. Tot onze verbijstering gingen de coalitiepartijen niet mee in onze voorstellen, maar maakten zij liever pas op de plaats.'De fractie van GroenLinks blijft zich inzetten op en voor een stevige ambitie rond de energietransitie. Ook zullen we het college en de raad blijven aansporen op hun voorbeeldfunctie, om de urgentie aan te geven en hun voorbeeldfunctie, en tempo te maken. Kortom, om verantwoordelijkheid te nemen.