Toepasselijke cadeaus om voortaan thuis te oefenen.
Toepasselijke cadeaus om voortaan thuis te oefenen.

Chry Verhees: Na 40 jaar is het mooi geweest

BREUKELEN > In 1980 begon Chry Verhees bij Sportcentrum van Asdonck met het trainen van aerobics en later aerofitness.


Dit laatste was in groepsverband, 30 min fitnesscircuit en daarna 30 min grondvormen van bewegen op muziek. De afgelopen 20 jaar trainde ze 2 keer per week mee met de 'Good oldies'. Hierbij wordt op basis van ritme in groepsverband getraind. Het is gezellig, je traint met andere mensen, de trainingsvormen zijn leuk en het verhoogt de totale tijd die je beweegt.

De nu 87-jarige Chry Verhees vindt het na 40 jaar wel genoeg. 'Belangrijk van deze lessen vond ik altijd dat een ieder naar zijn eigen mogelijkheden kan meedoen. Met name de muziek tijdens deze lessen zorgt voor extra motivatie.'

Van Sportcentrum van Asdonck heeft ze een oefenmat, 2 kg gewichten en een trainingselastiek (zie foto) cadeau gekregen, zodat ze thuis kan oefenen. Om iedere dag in beweging te blijven traint Chry nu iedere ochtend mee met Olga Commandeur.

Volgens Richard van Asdonck heeft georganiseerd bewegen in groepsverband voor deze doelgroep (60+) veel voordelen. Naast het sociale aspect, voor, tijdens en na het sporten is het geven van de juiste trainingsvormen (oefenstof) heel belangrijk. Er wordt veel aandacht besteed aan motoriek, coördinatie, balans, lenigheid en kracht.

Met name de krachtoefeningen worden voor deze doelgroep dynamisch getraind om zo'n groot mogelijk trainingseffect te krijgen. Goede begeleiding is daarom heel belangrijk; als je kennis van zaken hebt kun je de intentie van bewegen en het bewegingsverloop aanpassen.