Marieke Vader ontving Stokpaardje 2021 voor Trage Post. Video U in de Wijk
Marieke Vader ontving Stokpaardje 2021 voor Trage Post. Video U in de Wijk

NieuwjaarsTOOST Leidsche Rijn succesvol

Burgerinitiatief

Gouden Stokstaartje

Door Vaishno GokoelMissier


LEIDSCHE RIJN > Dit jaar verliep de NieuwjaarsTOOST anders dan alle andere jaren; het glas werd digitaal geheven.


Tijdens deze toost werd ook het gouden stokstaartje uitgereikt. Dit is een prijs voor een social initiatiefnemer. Dit jaar was de winnares: Marieke Vader-Vink, met haar landelijk initiatief Trage Post.

Met dit initiatief is het de bedoeling dat je in een bepaalde periode elke dag een fysiek kaartje naar iemand stuurt. Je wordt hierbij ingedeeld in verschillende groepen van 16 man. Op de kaart wordt een persoonlijk verhaaltje geschreven, vervolgens wordt de kaart naar een vreemde gestuurd.
Marieke heeft voor de naam Trage Post gekozen omdat deze manier van communiceren trager is dan social media. ‘In vergelijking met social media is dit heel traag, je moet er echt voor gaan zitten. Deze manier van contact zoeken mensen vooral tijdens corona.’

De toost is een initiatief van de wijkbureaus van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. Er wordt gevierd dat deze wijken vreedzame wijken zijn en dat iedereen hier mag zijn wie ze willen zijn. Het programma werd gepresenteerd door Roy van Klooster en geopend door Nout Ketelaar en Sandra Willemsen, beiden sociaal makelaar bij DOCK. Zij openden samen met de kijkers juichend De NieuwjaarsTOOST.

Het programma begon met een introductie van het project DURF!. Dit project is bedacht door studenten. Zij willen het activiteiten aanbod voor jongeren vergroten. Hierin willen zij jongeren laten participeren. De leeftijdsgroep waar zij zich voor inzetten is breed en varieert van 12 tot 24 jaar.
Van project DURF! werd een aantal jongeren, die zich inzetten om anderen te helpen met bijv. hun hobby’s, geïnterviewd. Zo waren er jongeren die workshops licht en geluid geven, die extra lessen op het Amadeus Lyceum geven voor het beroep van dj en jongeren die zich in hebben gezet om het zwerfafval op te ruimen, voor een beter milieu.

Wijkwethouder Eelco Eerenberg sprak de bewoners ook toe. Hij noemde 2020 een jaar dat niet makkelijk was. Toch wees hij ook op de lichtpuntjes die we in 2020 hebben meegemaakt. Zo noemde hij dit een jaar waarin we meer naar elkaar hebben omgekeken.

Na de toespraak van de wethouders toonden ze enkele fragmenten van de wedstrijd 'De Grote Prijs van Leidsche Rijn'. De kijkers werden getrakteerd op filmpjes van optredens en interviews.

Na afloop van deze fragmenten konden de kijkers meedoen aan de veiling voor een taart. Het geld van de hoogste bieding is gedoneerd aan stichting CSVME; deze stichting doet onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom.

De toost is terug te zien op het YouTube-kanaal: TOOST LRVDM.