Eerst worden de nieuwe heuvels aangelegd.
Eerst worden de nieuwe heuvels aangelegd.

Haarrijnseplas gaat op de schop

Jongerenplek

Meer heuvels

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Wie in april op een mooie zonnige dag de handdoek neerlegt op het strand bij de Haarrijnseplas zal verbaasd zijn.


Het recreatiegebied krijgt een grondige metamorfose, al blijven strand en water intact. In ieder geval het offciele zwemgedeelte voor de lijnen. Verderop de plas komen drijvende zonne-eilanden, bedoeld voor de toestroom uit de nieuwe naburige wijk Haarrijn met honderden woningen en een school. Ook de druk bezochte strandstrook zelf gaat op de schop. De gemeente is deze maand begonnen met het werk en in april moet alles klaar zijn, volgens de planning. De nieuwe inrichting is een vertaling van de wensen van de bezoekers als uitkomst van een grote enquête in 2017 over verbeteringen en aanpassingen. Nu is er alleen nog een strook strand met een grote kale grasvlakte. Dat wordt veranderd in een groter breder strand met heuvels. 'Deze heuvels bieden fijne plekken om uit de wind te zitten en tegenaan te leunen en er komen 170 nieuwe bomen van verschillende soorten', zo laat de gemeente weten. Ook was er van de vele bezoekers uit Utrecht, Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn en Maarssenbroek de wens voor betere voorzieningen. 'We vernieuwen de toiletten en de strandhuisjes voor de strandwachten. Het strandrestaurant (Key West) veranderen we niet', aldus de gemeente. Het strand wordt door veel verschillende groepen gebruikt, jong, oud en gezinnen. Dus moet er voor elk wat wils zijn, zo denkt de gemeente. 'Voor de kleintjes een schommel, voor jongeren een ontmoetingsplek (JOP) en voor jong en oud verschillende mogelijkheden voor sport en spel, voor evenementen ruimte op het strand', zo zegt de gemeente over de uitbreidingen. Ook aan de bereikbaarheid is gedacht. Op echt warme zomerdagen is het bijzonder druk met bezoekers uit de hele regio en dan zijn er geen parkeerplekken meer. De bedoeling is dan ook dat bezoekers zoveel mogelijk met de fiets komen en uitbreiding van de parkeerplaatsen zit er dan ook niet in. 'We verplaatsen de fietsparkeerplaatsen op het strand naar de fietsboulevard. Daar komen meer fietsparkeerplaatsen bij. Op de fietsboulevard maken we meer toegangen naar het strand. Op de velden P1 en P2 kan de auto worden geparkeerd', aldus de gemeente in een toelichting op de plannen.

Op het strand zijn de grote bulldozers en graafmachines nu flink aan de slag. Als eerste worden de heuvels aangelegd en dat zal eind februari klaar zijn. Dan worden ook de nieuwe bomen gepland. En dan volgt het strand zelf. De gemeente verwacht dat alles klaar is voor het nieuwe strandseizoen (1 mei). En vooralsnog blijft een bezoek aan de Haarrijnseplas helemaal gratis, uit de enquête bleek dat veel bezoekers dat wel als groot pluspunt zien, zowel voor een winterwandeling als een zomers zonnebad.