Vani en Siddhartha in lockdown, achter de laptop en weinig sociale contacten.
Vani en Siddhartha in lockdown, achter de laptop en weinig sociale contacten.

Avondklok beiert schel voor sommigen

Avondklok

Initiatieven

Door Vaishno GokoelMissier

en Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > Schèl! Maar niet voor iedereen. Het geluid van de avondklok klinkt voor jongeren en ondernemers verschillend. De één zijn brood, is een verdroogde kruimelkorst voor de ander. Zo klinkt de voorzitter van de ondernemersvereniging Leidsche Rijn (OVLR) en bakker Kees Verkerk.


Ook jongeren reageren verschillend. Een deel vindt de nieuwe maatregel zwaar en vervelend, anderen accepteren dat het nodig is. Een veelgehoord argument van jongeren tegen de avondklok: ‘Overdag kan je met iedereen omgaan, dus die paar uurtjes ’s avonds lost niks op.’ Andere jongeren staan er neutraal in. Ze vinden het niet leuk, maar als het moet, dan moet het. Een deel ervaart weinig verandering in hun leven.
Vani en Siddhartha van Gameren zijn twee van de ondervraagde jongeren. Beiden vinden de avondklok jammer, toch proberen ze er het beste van te maken.

‘De avondklok is vooral vervelend omdat ik nu nog minder sociaal contact heb, overdag ben ik bezig met school. De avonden gebruikte ik om met vrienden af te spreken. Dat kan nu helaas nog minder’, vertelt Siddhartha.
Vani zit op dit moment in haar examenjaar. De coronamaatregelen zijn voor haar en haar klas zwaar. ‘De online lessen tippen helaas niet aan de fysieke lessen. De computer loopt vast, je mist dingen. Je wordt snel afgeleid, door de les online te volgen. Je bent veel sneller geneigd om iets anders te doen, nog even een berichtje te sturen.’ Maar ze blijven positief en maken er het beste van.

Net voor de avondklok binnen, lucht bakker Verkerk zijn hart. ‘Verschrikkelijk, de winkelstraten in Sittard, waar ik net vandaan kom. Doodstil! Maar ook centrum Utrecht is triest. De horeca en veel (mode)winkeliers schrapen de laatste reserves bij elkaar. De overheid, maar ook familie en vrienden steunen. Zo valt het aantal faillissementen mee. Maar de voortdurende lockdown biedt slechte vooruitzichten. Thuis koop je minder kleren en schoenen.
Toch prikkelt corona ook de handelsgeest van ondernemers. Er verschijnen nieuwe initiatieven. Via bezorgen en afhaal. Als ik naar mijn eigen branche, bakkerijen, kijk, zie ik verschillen! Minder klanten in de winkels, meer via webshop!
De dag vóór Kerst, normaal drukste dag van het jaar, bracht nog niet de helft aan klanten binnen, maar veel mensen kwamen de dagen ervoor. Uit vrees voor de drukte! Het gemiddeld omzetverlies voor de bakkers bleef nog beperkt tot 10%. Afhankelijk van klanten als horeca en kinderopvang bijvoorbeeld, want dat scheelt wel veel.

De Hema en de bloemenbranche ergeren zich aan supermarkten, die wel bloemen en non-food mogen verkopen. klanten vinden andere wegen. Zie dat maar weer terug te draaien. Ook na corona wordt het niet meer als vroeger.’

De politiecoördinator Wijkagenten is tevreden over de avondklokdiscipline in Leidsche Rijn. ‘Rust! Bizar eigenlijk, de stille straten.’