De nieuwe veegmachine kan ook veilig op de werven vegen.
De nieuwe veegmachine kan ook veilig op de werven vegen. Iris Wijngaarde

Unieke veegmachine op groene waterstof


UTRECHT >
Sinds vorige week maakt ’s werelds allereerste veegmachine met een waterstof-brandstofcel de straten in de Utrechtse binnenstad schoon.


De veegmachine wordt 100% aangedreven door groene waterstof, zonder uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. De veegmachine is geschikt voor inzet op de Utrechtse werven, waar een aslastbeperking geldt van 2 ton. De brandstofcel gebruikt waterstof en zuurstof voor het opwekken van energie om met de veegmachine te rijden en te vegen, waarna er slechts een klein beetje waterdamp uit de uitlaat komt.

Met de nieuwe veegmachine introduceren ze gelijk een waterstofwisselflessysteem (H2 pod). Hierdoor besparen ze de aanschaf van een kostbaar tanksysteem, want de H2 pod is flexibel en biedt de mogelijkheid om de lege waterstofwisselfles snel en veilig om te wisselen voor een volle waterstofwisselfles, waar en wanneer ze dit willen.

Wethouder Diepeveen (Openbare ruimte) is blij met de nieuwe veegmachine: ‘Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten. Zo zetten we ook een innovatieve stap in het verduurzamen van ons wagenpark.'

De nieuwe veegmachine is onderdeel van een introductiecampagne, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Zo heeft ook Amsterdam de beschikking over een veegmachine met een waterstof-brandstofcel.

Green Machines is de fabrikant van deze innovatieve machines.