Place2bu op een winterse dag.         Foto: Dries van Dijk
Place2bu op een winterse dag. Foto: Dries van Dijk

Jongeren Place2bu missen socialisatie


·Jongeren en corona

·Woningcorporaties

Door Vaishno GokoelMissier

LEIDSCHE RIJN > Voor veel jongeren zijn de coronamaatregelen zwaar. Vooral de beperkingen om met elkaar af te spreken vinden ze lastig.

Dat verscheen eerder deze week in het nieuws. Het thuiszitten en het gebrek aan sociale contacten zijn hierbij factoren die meespelen. Hebben de jongeren uit woongemeenschap Place2bu dezelfde klachten en problemen?

Place2bu is een uniek woonproject dat bestaat uit 490 kamerstudio’s en enkele gemeenschappelijke ruimtes. Ongeveer de helft van de studio’s is voor jongeren tussen de 23 tot 35 jaar. De andere helft is voor mensen die afkomstig zijn uit de maatschappelijke opvang en weer zelfstandig willen gaan wonen.
De gemeenschappelijke ruimtes zorgen ervoor dat iedereen gezellig samen kan zijn. Zo kun je er met je buren allerlei soorten activiteiten ondernemen, zoals samen koken of studeren. Naast de gemeenschappelijke ruimtes, heb je ook een centrumgebouw. Hier worden normaal gesproken activiteiten georganiseerd voor de bewoners in de woongemeenschap.

De jongeren die in de woongemeenschap wonen zijn erg tevreden. Vooral de sociale contacten maken het wonen prettig. ‘Nu zijn de sociale contacten helaas wat minder, maar voorheen organiseerden we regelmatig feestjes, of spraken we af. Vooral in de zomer is het erg gezellig. Het is dan een stuk drukker buiten. Ook worden er meer activiteiten georganiseerd, nu is het een beetje koud.’ vertelt een van de bewoners. Ze geven aan dat de coronatijd ook voor hen lastig is. ‘Je wil natuurlijk gewoon met iedereen kunnen afspreken of gezellige avonden organiseren. Dat kan door de maatregelen helaas niet. Dat valt erg tegen omdat deze woongemeenschap juist het maken van sociale contacten probeert te stimuleren.’

De woongemeenschap is niet altijd zo vredig geweest. In het verleden hebben zich een aantal incidenten voorgedaan. Zo werd er vaak geklaagd over geluidsoverlast, waren er vechtpartijen en was er zelfs een steekincident. Door de jaren heen is de situatie er gelukkig op vooruitgegaan. Zo is woningcorporatie Mitros rond de Kerst samen met Place2bu en woningcorporatie Portaal rond de tafel gaan zitten voor een evaluatiegesprek. Hierin hebben ze het gehad over dingen die goed gaan en de dingen die beter kunnen. Zo hebben beide partijen gekeken naar verbeteringen die zij kunnen leveren. Volgens Mitros was deze evaluatie een succes en zijn ze blij met de vooruitgang die er de afgelopen jaren is geboekt. In hun ogen is Place2bu er zeker op vooruitgegaan. De evaluatie was dan ook erg prettig.

De bewoners van Place2bu hopen op een spoedige versoepeling van de regels. De vrolijke woongemeenschap ziet er nu tijdens de strenge maatregelen wat kaal uit. Ze hopen snel weer te kunnen socialiseren met hun medebewoners. Dat is immers de bedoeling van deze woongemeenschap.