Meer lichtpunten in voortdurende coronacrisis

Experimenten

Perspectief

Door Ed Kamans


UTRECHT > Utrecht zet een extra tandje bij als het gaat om het verlichten van de gevolgen van de coronacrisis voor inwoners.


Ook worden er experimenten voorbereid die een voorbeeld kunnen zijn voor de ‘intelligente heropening' van onder andere horeca in heel Nederland. ‘Utrechters verdienen het dat er lichtpunten zijn in deze donkere tijd. Als college doen we er alles aan om die te creëren en versterken', aldus burgemeester Dijksma.

Op initiatief van het college is er een pilot met de titel ‘veilige en verantwoorde opening horeca' voorbereid door de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD regio Utrecht. In deze pilot, waar een restaurant met barfunctie, een fastfoodrestaurant en een restaurant aan deelnemen, worden lessen voor het hele land opgedaan over hoe heropening van de horeca veilig kan. Het college omarmt en ondersteunt deze initiatieven waar mogelijk. De acties die het college zelf extra onderneemt hebben vooral betrekking op jongeren, de aanpak van eenzaamheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen.

Dijksma: ‘Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren. Ik daag bijvoorbeeld de zeer actieve cultuursector in Utrecht uit om met ideeën te komen.'
Verschillende signalen wijzen erop dat inwoners en ondernemers zich steeds meer zorgen maken. Uit een flitspeiling die is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht, blijkt dat 37% van de inwoners zich zorgen maakt over hun inkomen in de toekomst. Een recente peiling van de Provincie Utrecht laat zien dat een op de tien ondernemers denkt mogelijk failliet te gaan door de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast verwacht 13 procent sterk negatieve gevolgen zoals gedwongen ontslagen.

De extra acties van het college komen bovenop een steunpakket van ruim 100 miljoen euro dat vorig jaar door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Dit pakket is gericht op het verlichten van schrijnende gevolgen voor de groepen die het hardst geraakt worden en het investeren in herstel van de stad.

Zo gaat er onder meer geld naar het in stand houden van belangrijke voorzieningen in de stad (bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur), hulp aan Utrechters die (dieper) in de schulden komen en het naar voren halen van investeringen op het gebied van wonen, energie, mobiliteit, groen, openbare ruimte, klimaat en gezondheid die de stad een impuls geven en ook voor extra werkgelegenheid zorgen.