IJspret bij Centrum Vleuterweide.
IJspret bij Centrum Vleuterweide.

Genieten van sneeuw en schaatsen

Máximapark

Kasteel De Haar

Door Ed Kamans


VLEUTEN > Het was een zeldzaam mooie week met eerst sneeuwpret en daarna was het volop genieten voor jong en oud van het ijs.


Overal in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens werd dit weekend volop geschaatst op slootjes en grote vijvers. De grote plas bij Centrum Vleuterweide was erg in trek en voor veel bewoners was het de eerste keer dat er zo dicht bij huis geschaatst kon worden. Ook in het Máximapark was het heerlijk schaatsen op de diverse waterpartijen. Het werd zelfs zo druk dat werd opgeroepen om niet meer met de auto te komen, want de parkeerplaatsen aan de Europaweg bij de parkingang waren overvol. 'Kom op de fiets of lopend', zo was het advies.
Ondanks de strenge vorst was niet op alle plaatsen het ijs dik genoeg en de kinder-Elfstedentocht was dan ook nog niet mogelijk, zoals 10 jaar geleden bij de laatste vorstperiode. En wie op zoek was naar een historische plek om te schaatsen kon terecht op de vijver bij Kasteel de Haar, ook zo'n unieke schaatsplek. De IJsbaan in De Meern was officieel niet open. 'De anderhalve meter afstand kan niet worden gehandhaafd, niet op het ijs, niet aan de kant en niet in en voor de koek-en-zopie keetwagen. De plas in het Kloosterpark is openbaar gebied en niet af te sluiten. Als er ijs is en je gaat er toch op schaatsen is dat op eigen verantwoordelijkheid. Er is geen toezicht', aldus het bestuur, maar de verlichting werd toch wel even aangezet en ook hier was het volop genieten.
Voor gezinnen en de gemiddelde schaatsliefhebber was er dicht bij huis genoeg te vinden voor het schaatsen, maar veel echte liefhebbers van een tocht trokken toch richting de Loosdrechtse Plassen en de Molenpolder om kilometers te maken op het natuurijs.

De enorme toeloop noopte de gemeente Stichtse Vecht tot tal van verkeersmaatregelen, waardoor het wel beheersbaar bleef en hulpdiensten toch doorgang hadden, zo schrijft burgemeester Reinders in de terugblik op het weekend. Maar er waren ook ernstige incidenten met boze schaatsliefhebbers.
‘We moeten helaas constateren dat over alle dagen de bejegening door bezoekers richting onze boa's, verkeersregelaars en beveiligers te vaak zeer bedreigend en intimiderend is geweest. Er is een tweetal incidenten geweest waarbij verkeersregelaars en boa's te maken kregen met ernstige agressie en zelfs geweld. In beide gevallen zijn aanhoudingen verricht', aldus burgemeester Ap Reinders in een toelichting. 'Dank alle inwoners en bezoekers die op de fiets of te voet naar het ijs gingen. Top.'

Kijk op www.varnws.nl voor de video van Ryan Poll over het schaatsplezier in Stichtse Vecht en ook op Instragram staan veel mooie schaats- en winterfoto's. Op pagina 12 van deze krant staat een selectie van de leukste en mooiste foto's.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding