Brusselplein
Brusselplein Gemeente Utrecht

Marktkooplui moeten op auditie bij de gemeente

Brusselplein

Streekmarkt

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Leidsche Rijn Centrum krijgt een eigen weekmarkt.


Het grote Brusselplein wordt per 1 april elke donderdag gevuld met marktkramen voor meer levendigheid van het centrum. Op het plein is een kant al gevuld met veel horeca en terrassen en een grote supermarkt. Maar het wordt letterlijk en figuurlijk een speciale markt met lekkernijen, want vooral marktkooplui met biologisch en lokaal geproduceerde producten zijn welkom, zo staat in de voorwaarden van de gemeente. En er is ruimte voor een kraam met bloemen en planten. 'We zoeken marktkooplieden, die zich onderscheiden;, zo is de eis van de gemeente bij de invulling van het aanbod. En met het indienen van een simpele aanvraag ben je er niet. Er is een ballotage om te zorgen voor het unieke aanbod. Een selectiecommissie beoordeelt de motivaties en kijkt naar onder meer de uitstraling van uw kraam en de kwaliteit van het aanbod in de kraam. Je moet eerst een algemene marktstandplaatsvergunning aanvragen en dan kan je verder in het selectieproces. De volgende stap is de aanvraag zelf voor het Brusselplein. Je moet in een mail je motivatie voor juist die plek in Leidsche Rijn Centrum goed onderbouwen. 'En stuur ook een video of foto's mee', zo is het advies van de selectiecommissie, die per mail laat weten of de aanvraag door gaat naar de volgende ronde. En dan is het wikken en wegen wie door mag.

Bent u door de commissie geselecteerd? Dan ontvangt u een uitnodiging voor een gesprek om uw motivatie toe te lichten', aldus de gemeente. De gemeente wil nadrukkelijk een grote verscheidenheid in aanbieders van vooral food, dus niet vier viskramen, drie notenkramen en twee poeliers. Er is ruimte voor 1 kraam met aardappelen, groenten en fruit, 1 standplaats voor vlees en/of vlees- en poelierswaren, 1 visspeciaalzaak, een standplaats voor zuivelproducten, een kraam voor noten en zuidvruchten en ook maar 1 bakker met ook banket, snoep en drop. En dus ook één bloemenkraam. En dan zijn er nog twee standplaatsen voor echte unieke specialisten en dat kan dan wel zijn met vis, vlees of brood.

In totaal komen er dus 10 kramen op de markt in Leidsche Rijn Centrum van 8 meter lang en 4 meter diep. Als alles echt rond is, zal er een verdeling komen van de ruimte waar welke specialist in streek- en biologische producten de kraam mag neerzetten per 1 april. De aanmeldingsformulieren staan op de site van de gemeente Utrecht.