Inwoners zijn bang dat bezoekers het betaalde terrein gaan vermijden.
Inwoners zijn bang dat bezoekers het betaalde terrein gaan vermijden.

Problemen door betaald parkeren

Overleg

Toekomst

Door Ed Kamans


HAARZUILENS > Het betaald parkeren op een terrein van Natuurmonumenten aan de Thematerweg naast de Geertjes Boerderij gaat grote gevolgen hebben voor heel Haarzuilens, zo vrezen ondernemers en horeca in Haarzuilens.


In een open brief aan Natuurmonumenten wordt uitgelegd dat de maatregel van tafel moet, anders ontstaan er grote problemen.
‘Niet alleen voor ons als ondernemer (afhankelijk van de parkeerplaats) maar ook voor het dorp en zijn bewoners. Zij ondervinden met grote evenementen al overlast op het gebied van parkeren en verkeertoestroom. Met uw besluit voorzien wij een hogere parkeerdruk in de omgeving. Het is alom bekend dat men - om het betaald parkeren te vermijden - op zoek gaat naar een andere parkeerplek. Dit leidt tot verkeersoverlast op andere plekken op en rond de Thematerweg. Zonder twijfel leidt dit tot kapotgereden bermen en ander fout parkeergedrag. Om dat tegen te gaan zal de gemeente Utrecht parkeerwachters en andere handhavers moeten inzetten met alle maatschappelijke kosten van dien. Met andere woorden, de baten zijn voor Natuurmonumenten, de lasten voor de gemeenschap en de bewoners’, zo stellen ondernemers en horecabazen, die wel graag in overleg willen voor een oplossing. Ook voor extra inkomsten voor Natuurmonumenten, die het parkeergeld nodig heeft voor onderhoud en beheer van de natuur tussen Maarssenbroek, Haarzuilens en Vleuten.
‘Het doel van deze brief is om met elkaar in gesprek te gaan over deze ontwikkelingen en samenwerken waar mogelijk. Dat wij dit prachtige gebied een warm hart toedragen mag duidelijk zijn. Velen van ons werken samen met Natuurmonumenten. We hebben ook gezamenlijke belangen bij een goede ontwikkeling van de Thematerweg en landgoed Haarzuilens als geheel. De goede toegankelijkheid is een van de pijlers van het landgoed’, aldus de noodkreet van de briefschrijvers.
‘Graag willen wij hierover gezamenlijk met Natuurmonumenten in gesprek gaan. We begrijpen dat in een veranderende wereld uw organisatie haar begroting anders vorm zal moeten geven.
Laten we samen werken aan een positieve communicatie en uitstraling van het gebied als geheel.
Als voorbeeld kunnen wij ons indenken dat een aantal van de ondergetekenden het onderhoud aan de gebieden rond de Thematerweg kunnen verzorgen. Denk hierbij aan maaien, sloten, onderhoud parkeerterrein. Wij zijn van mening dat in overleg gaan met de betrokken belanghebbenden altijd beter is voor alle partijen, dan een maatregel eenzijdig opleggen. Wij hopen in een constructief gesprek tot een voor alle belanghebbenden positieve uitkomst te komen. Zodat we samen het mooie gebied met trots verder kunnen brengen.'