De Stichting Helihinder deed veel eigen onderzoek.
De Stichting Helihinder deed veel eigen onderzoek.

Van burgerinvloed naar eigen onderzoek

Helihinder

Meetinstrumenten

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > De inwoners zijn erachter: meten en rekenen, dat is niet exact. De pandemie leert ons en misschien de overheid: meet je naar jezelf toe of meet je in dienst van de gemeenschap?


Wat doe je met verkregen cijfers, omgedoopt tot data: cijfer naar jezelf en je voorgenomen beleid toe, of..... Stichting Helihinder uit onze regio weet dit al 13 jaar. En ‘heft zich op’, om de burger zelf instrumenten in handen te geven en zelf beleidspartner te worden. Volgens de Volkskrant spelen niet alleen maatschappelijke verhoudingen een rol bij meten en rekenen. De krant kopte: ‘Nieuwe rekenmethode bombardeert houtkachel plots tot grootste fijnstofbron.’ Op 4 pagina’s meten bewoners binnenshuis de fijnstofbubbels na koken, strijken, houtkachel en kaarsen aansteken. De CO2-waardes in de slaapkamer, raam open, raam dicht. ‘Helihinder’-initiatiefnemers Henk Diemer en Bart Jurgens waren al lang vóór de afgelopen 13 jaar bezig met ‘de grens van de invloed van de burger op geluidshinderbeleid overheid.’ Zij vonden elkaar en verenigden zich in een stichting. Op 20 februari, na precies 13 jaar, landde Helihinder definitief, de grens van de invloed is bereikt. Bart en Henk gaan verder op de ingeslagen weg, die de Volkskrant voor het eerst verkent: de burger meetinstrumenten in handen geven, waarmee hij zelf zijn gedrag kan aanpassen en, in samenwerking met overheid, beleid kan ontwikkelen. Henk: ‘Ons beleid is succesvol geweest. Geen helivliegveld op de Strijkviertel. Bedrijf EBAG op De Wetering bij manege Mariahoeve heeft geen privé-helidak voor de directeur op het bedrijf. Met Bart en anderen is veel werk verricht en het algemene vergunningenbeleid voor kleine luchthavens en vliegverkeer van de provincie is aangescherpt.’ Bart: ‘Drones hebben veel burgerheliverkeer overgenomen. Regeling van dronesverkeer gaat vooral over privacy. Wij willen nu meetinstrumenten ontwikkelen voor geluidshinder, bijvoorbeeld het laagfrequente geluid van windmolens. Daarvoor hebben we inmiddels acht instrumenten ontwikkeld, die nu proefdraaien. Voor inwoners. Met gebruiksgemak en lage aanschafkosten. Een stichting is te traag. Samenwerking!’ Henk: ‘De overheid moet leren omgaan met deze democratisering van metingen en berekeningen. Door de ontwikkeling van (meet)techniek en de ruimere informatie op sites krijgen inwoners en bedrijven mogelijkheden om gezonder en veiliger te leven. Spanningen tussen burger en overheid komen vaak voort uit starheid van planning en beleid.’ Hij noemt de ontwikkeling rond windmolens en zonne-energie in Rijnenburg.

Bart en Henk zijn gepensioneerd en verbreden hun inzet. ‘We gaan ook burgerinstrumenten verfijnen voor fijnstofmeting en andere vervuiling. We zoeken een partij voor de instrumentbouw.' Zie NSG.nl.

Stichting Helihinder aan het meten.