Joyce Stienstra met boek en haar reborn baby.
Joyce Stienstra met boek en haar reborn baby.

Persoonlijk verhaal over reborn baby's

Reborn baby

Opbrengst KWF

Door Carla Wouterson


LEIDSCHE RIJN > 'Ruim vóór het schrijven van dit boek, kreeg ik in de lente van 2015 te horen dat ik kanker had.


De ziekte waar in Nederland elk jaar 116.000 mensen mee te maken krijgen. Hoe gek het ook klinkt, ik was blij met de diagnose. Eindelijk vond ik de oorzaak van mijn klachten en kreeg ik medicijnen die er iets aan gingen doen. Ik kreeg meer energie en kon weer genieten van mijn werk en hobby’s. Wat een opluchting!` vertelt Joyce Stienstra uit Leidsche Rijn. 'Maar niets is zo verraderlijk als deze ziekte, die in de herfst van 2020 terugkwam, maar het gaat nu goed met mij. Er is veel onderzoek nodig om betere behandelingen te ontwikkelen. Voor mij was dat de belangrijkste reden om in actie te komen tegen kanker en dit boek te schrijven en een deel van de opbrengst aan het KWF te doneren voor dat onmisbare onderzoek.'

'Maar dan komt er toch een ander onderwerp bij kijken. Het boek 'Je had mij wel te pakken!' gaat namelijk niet over kanker. Het gaat over de baby die je op de cover van het boek ziet. Voel je de vragen al opborrelen? Is het wel mijn baby? Is het wel een echte baby?' In dit boek neemt Joyce je mee in de wereld van de reborn-baby’s: dat zijn levensechte poppen die door middel van verf, geduld en liefde 'geboren' worden. Een kunstvorm die emotie losmaakt, omdat die een resultaat laat zien dat aan een evenbeeld van een levensecht babytje doet denken.
'Aan de hand van foto’s en tekst geeft het boek antwoord op de vraag: waarom heb ik baby Leanor Madelyn, die op de cover van het boek staat, eigenlijk gemaakt', aldus Joyce Stienstra die zelf kinderloos is. De inwoonster van Leidsche Rijn ging aan de slag. Ze wilde graag in deze baby iets stoppen wat van haar en haar man is. Deze hobby is zeker niet alleen bedoeld voor mensen die geen kinderen hebben of rouwverlies ervaren. De doelgroep bestaat uit mensen, die het leuk vinden reborn-baby`s te maken of te verzamelen. Vaak hebben ze zelf wel kinderen en het voordeel van dit kind is, dat de baby niet groeit, maar klein blijft, zo is een van de achterliggende gedachten bij de reborn-baby's.
In dit boek zie je een heel andere kant van Joyce, zij is namelijk ook kinderboekenschrijfster. Wat als je grootste droom niet uitkomt? Wat als je ongewenst kinderloos blijft? Allemaal vragen, maar toen Joyce foto’s van 'Reborn of Newborn' baby’s tegenkwam was er een kanteling. Haar mening veranderde. Dat was voor haar een keerpunt in haar leven.
Nieuwsgierig? Het is mooi dat Joyce het boek een tweeledig doel geeft. Het vertellen van haar verhaal en de steun aan het KWF voor het belangrijke onderzoek naar betere behandelingen na de diagnose kanker.

U kunt het hard cover boek winnen door de volgende slagzin af te maken. Het boek `Je had me wel te pakken` wil ik graag winnen omdat ...
Stuur je slagzin naar: ‘esjoy040876@gmail.com.
Binnenkort wordt de uitslag bekendgemaakt en krijgt de winnaar het boek opgestuurd.