Gilde Utrecht

UTRECHT > Op donderdag 18 maart gaan we terug in de tijd. Hoe was het om in de jaren ’50, ’60 en ’70 op te groeien in Utrecht? Ga online mee met rondleider Theo van Vliet naar Utrecht in die tijd. De online rondleiding start om 19.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Weet u het nog? Parkeren op het Vreeburg of een broodje halen bij ‘Beter Belegde Broodjes van Ben Bril’ op de Leidseweg?
Als u zelf bent opgegroeid in Utrecht dan weet u nog waar toen de markt en de dure winkels te vinden waren en hoe anders het stationsgebied eruit zag.

Misschien was Utrecht in die jaren een suf provinciestadje, maar onder de oppervlakte, vooral ook in onopvallende werfkelders was van alles te doen. Utrecht had en heeft vele kroegen, disco’s en nachtclubs.
Tijdens deze online rondleiding door het recente verleden van Utrecht gaan we ook op zoek naar de legendarische uitgaansgelegenheden van toen; van De Palace via Limburgia, Cartouche, De Raadskelder en de Tregter naar Rutecks.

Rondleider Theo van Vliet, zelf opgegroeid in Utrecht, neemt u mee naar zijn jeugd, naar de plekken waar hij werkte, winkelde en al spijbelend, in z’n spijkerjack aan de bar kon zitten, waar hij uitging en zijn vrienden ontmoette.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.gildeutrecht.nl. In verband met de lockdown zijn we telefonisch niet altijd bereikbaar, maar u kunt ons altijd een bericht sturen via e-mail balie@gildeutrecht.nl.
Kosten 8 euro per persoon. Na inschrijving ontvangt u kort voor de rondleiding via e-mail een uitnodigingslink om via Zoom in te loggen voor de rondleiding.


Boeren

LEIDSCHE RIJN > Op donderdag 18 maart kunt u online een lezing bijwonen door dr. Jan Huiting.

Jan zal in detail ingaan op een aantal boerenbedrijven zoals ze tussen 1300 en 1800 hebben bestaan in het werkgebied van onze vereniging. Hij neemt u mee in de geschiedenis van het landeigendom van adel en kerkelijke organisaties, van pachtboeren, van de ontwikkeling van de landbouw en de bevolking in ons gebied in voor- en tegenspoed. Jan Huiting is sinds 1990 als auteur verbonden aan ons tijdschrift en promoveerde in juni 2020 bij de professoren De Boer en Spek in Groningen cum laude op het proefschrift 'Domeinen in beweging: samenleving, bezit en exploitatie in het West-Utrechtse landschap'.

Het webinar vindt plaats op 18 maart van 20.00 tot ca. 21.00 uur. Kosten voor deelname bedragen 2,50 euro. Voor leden van de Historische Vereniging is het gratis. U kunt de online lezing thuis op uw eigen computer via You Tube volgen en u kunt ook, net als bij een gewone lezing, vragen stellen. De presentatie blijft ook na afloop beschikbaar via ons Youtube kanaal. U kunt de link voor deelname aanvragen via de bestel-button op onze website: www.histvervdmh.