Effect van bril op zeer jonge leeftijd

LEIDSCHE RIJN > Het idee van het meten van de oogsterkte met 1 jaar is, dat je kinderen met een hoge oogsterkte op tijd een bril kan geven, zodat ze geen lui oog krijgen.


Dit wordt in België al gedaan sinds 2012, maar niet in Nederland. Dit doordat het nog niet bewezen is dat je met een vroege bril een lui oog kan voorkomen. Daarbij is ook belangrijk dat in België nu veel meer kinderen van 4 jaar een bril dragen dan in 2012 en dat de ouders die bril zelf moeten betalen. Bovendien is het duur om bij alle kinderen in Nederland naast de gezichtsscherpte met 4 jaar ook de oogsterkte met 1 en 2 jaar te meten.
Een lui oog komt veel voor, bij ongeveer 1 op de 30 kinderen. Kinderen met een lui oog hebben later meer kans op slechtziendheid.
In de Vroege Bril Studie, die op 1 april in Leidsche Rijn start, wordt het oogonderzoek op het consultatiebureau zoals die nu in België gedaan wordt vergeleken met de oogscreening zoals die nu in Nederland gedaan wordt.

In de Vroege Bril Studie wordt de meting van de oogsterkte gedaan met 1 jaar en de helft van de kinderen met een hoge oogsterkte krijgt een bril (terwijl de andere helft alleen maar goed gecontroleerd wordt). Ouders van kinderen die met 11 of 14 maanden voor controle komen op het consultatiebureau wordt gevraagd of hun kind mee mag doen met de Vroege Bril Studie. De studie wordt geleid door oogartsen-onderzoekers van het Erasmus MC in samenwerking met consultatiebureaus. Lees meer op www.varnws.nl.