De vrijwilligers maken De Vlinderhof klaar voor de lente.
De vrijwilligers maken De Vlinderhof klaar voor de lente.

Vlinderhof gewekt door vrijwilligers

Vrijwilligers

Babyshower

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > ‘Als een kudde koeien, voor het eerst dit voorjaar weer in de wei. Vrijwilliger Erik grijnst achter zijn emmer kalk: ‘Zo voelen we ons.’ De Vlinderhof in het Màximapark is bevolkt met vrijwilligers, op afstand in een plantvak van ontwerper Piet Oudolf. Voorjaarsklaar maken van grond, planten, banken en klinkerrichels langs de paden.


Helderwitte korrels kalk strooit Erik op graspaden. ‘Vooral onder de struiken rukt het mos op.’ Hij wijst: totaal bemoste borders, geen grasspriet over. Kalk tegen verzuren en mosgroei.

Tuindeskundige Eric kan niet stilzitten achter koffie en koek in het 'anderhalve-meter-kringetje'. Schrale zon en wind nopen tot beweging. Vrijwilligers tussen bloeiende narcissen. ‘Vorig jaar werden bloembolkopjes door konijnen opgevreten. Deze niet. Oudere planten worden gescheurd, de goede kern teruggezet.’ Erik glimlacht: ‘We bestaan bijna 8 jaar. Om de 4 jaar is het plantenbestand in de vakken aan vernieuwing toe. Dit is het seizoen ervoor!’

De Vlinderhof is een bijzonder bewonersinitiatief sinds 2013. Marc Kikkert woonde net aan het Máximapark en hij kende de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf. Hij, netwerker, slaagde er met Vrienden van het Máximapark in om Oudolf, met tuinen in New York en Londen, een ontwerp te laten maken. Centraal, toegankelijk o.a. met de trekpont over de Alendorperwetering. Nu telt de Vlinderhof circa 50 vrijwilligers. In de tuin, met nieuwsbrieven, website, materialen en plannen actief. ‘Vandaag werkt een elftal vrijwilligers hier, meer kan niet. Afgelopen jaar hebben we met kleine groepen meer gedaan dan normaal. Omdat mensen uitweken naar de werkdagen, waardoor veel regelmatiger onderhoud werd gepleegd. Ook kwamen er meer bezoekers; het vrijwilligersaantal is blijven groeien!’ Marc, zeker: ‘Dit jaar wordt ons verblijf hier gebouwd.’ Als vervanging van de verbrande noodkeet.

Langs de randen zijn de kubusklinkers grotendeels onder de grasmat verdwenen. Marit ligt op haar knieën op het graspad en schraapt het gras weg tot een gleuf naast de natuurklinkers. Het spoor vult ze met verse aarde: ‘Extra fijn nu, om hier te zijn. ‘Ik zie mijn vrienden wel, maar heb veel minder contacten in deze Covidtijd. Deze groep maakt je dan blij. Heerlijk samen buiten bezig zijn.’

Mark Hoogeveen wist 3 jaar geleden bijna niets van planten en geeft hier nu rondleidingen. ‘Aan Koreanen, met google translate. Fijn groep, hier!’ Naast het park zijn bijenkorven nog in rust.

De vrijwilligers vertrekken. Jonge vrouwen gebruiken het ‘yoga-weiland' voor een ‘babyshower' van een zwangere vriendin; ze krijgt een meisje en wordt getrakteerd op taart van opgerolde luiers. Een klein feestje tussen de narcissen.