De monumentale boerderij blijft voor cultuur beschikbaar. Foto Ronald Correljé
De monumentale boerderij blijft voor cultuur beschikbaar. Foto Ronald Correljé

Boerderij van De Vrijstaat opgeknapt

Verduurzamen

Kunstenaars

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Al ruim tien jaar maakt kunstwerkplaats De Vrijstaat met succes gebruik van de monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3.


Het pand is inmiddels toe aan vernieuwing. De gemeente gaat het pand nu grondig renoveren en verduurzamen. Want zij vindt het belangrijk dat de boerderij nog lang gebruikt kan worden als cultuurhuis waar jonge kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Het monumentale pand bestaat uit een boerderij, een hooiberg en een wagenschuur. Dit pand wordt gebruikt door De Vrijstaat. Dit is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar met als motto kunst maken, ervaren en beleven. Samen met kunstenaars uit diverse disciplines gaan zij daar aan de slag om hun creatieve skills te ontdekken en te ontwikkelen. Na de renovatie kan de boerderij optimaal worden gebruikt als cultuurhuis in de wijk. Daarmee is De Vrijstaat een belangrijke aanvulling op het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum en op de ontwikkelingen van het naastgelegen culturele Berlijnplein. De meeste renovatiewerkzaamheden vinden plaats in de boerderij.

'Zo gaan we het dak en de vloer isoleren. Ook zal de stal opnieuw worden ingericht en worden verwarmd. Uiteraard is er in het ontwerp rekening gehouden met de erfgoedwaarden van het rijksmonument', zo is de toelichting van de gemeente.
De gemeente selecteerde architect Verlaan & Bouwstra om het ontwerp te maken. Het ontwerp kwam tot stand door verschillende inspiratiesessies met de architect, de gemeente, technisch adviseurs en gebruikers van De Vrijstaat. De ruimtes in de boerderij worden zo ingericht dat ze nog beter gebruikt kunnen worden voor verschillende activiteiten, workshops en optredens. De vernieuwde plek nodigt uit om kunst te komen beleven en maken voor heel Leidsche Rijn. De gemeente wil haar vastgoed verduurzamen en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Op dit moment is er geen verwarming in de stal.
'Het is een rijksmonument en waar mogelijk gaan we het pand verduurzamen. Dit doen we door het isoleren van het dak en de vloer. Bij de renovatie werkzaamheden hebben we aandacht voor planten en dieren. Zo plaatsen we op korte termijn een aantal tijdelijke nestkasten op het naastgelegen zomerhuis. Er vindt in het voorjaar een vleermuizenonderzoek plaats', aldus de gemeente.
Op dit moment is het project nog in de voorbereidingsfase. 'In deze periode werken we het ontwerp verder uit waar een aannemer straks mee aan de slag kan. Begin deze maand is de vergunning aangevraagd. Naar verwachting starten de renovatiewerkzaamheden vlak na de zomer en duren ongeveer een jaar. Tijdens de werkzaamheden kunnen de activiteiten van De Vrijstaat gewoon doorgaan in vervangende ruimten. Uiteraard houden we u tegen die tijd op de hoogte', zo belooft de gemeente.
De planning is dat in de zomer van 2022 alles klaar is.