Vier de Dag van de Democratie!
Vier de Dag van de Democratie!

Democratie moet je vieren: les over stemmen

HAARZUILENS > Woensdag 17 maart waren de verkiezingen. Op de St. Bonifatiusschool te Haarzuilens is hier in alle groepen aandacht aan besteed.


En omdat het recht om te stemmen heel belangrijk en bijzonder is, wordt dit gevierd. Mét een gebakje!
Meester Sanne Kuijt: 'Wij geven onze leerlingen graag mee dat het heel bijzonder is dat wij mogen stemmen. Dat we in een vrij land wonen, dat zij opgroeien in een democratische samenleving. Dat je hier mag zijn wie je bent en mag stemmen op wie je wilt. En dat willen we graag vieren. Het is immers een groot goed! Dit jaar zijn de verkiezingen extra bijzonder, niet in de laatste plaats omdat we een demissionair kabinet hebben, maar ook omdat de verkiezingen in verband met corona over drie dagen uitgesmeerd worden. Wij houden voor het gemak woensdag 17 maart aan.
Om de leerlingen te laten zien hoe belangrijk deze 'Dag van de Democratie' is, en om de Democratie extra in de spotlights te zetten, delen we die dag gebakjes uit. Democratie moet je namelijk vieren!' De kinderen hebben ook zelf stemposters gemaakt. Die gingen vooral over klimaat en natuur. 'Maar wat wil je ook, als je op een school zit die middenin prachtige natuur staat en waar sterk onderwijs in het groen de rode draad is,' aldus Sanne.
'De gymzaal is omgetoverd tot een stembureau voor de inwoners van Haarzuilens en omstreken. Zo konden de leerlingen van dichtbij zien hoe het stemmen in zijn werk gaat. Dit vonden ze allemaal heel erg interessant. Ze kunnen niet wachten tot ze zelf mogen stemmen!' zo besluit Sanne Kuijt.