De boks van Achmed en Xander na de ondertekening.
De boks van Achmed en Xander na de ondertekening.

Achahbar hoofd jeugdopleiding UVV

Ervaring

Verenigen

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > FC Utrecht, FC Dordrecht, FC Den Bosch, Top Oss als topklasse kampioen: voetballend trok Achmed Achahbar tussen 2005 – 2014 een strak spoor door het topvoetbal in Nederland.


Via Elinkwijk en SC TEC Tiel komt hij nu popelend naar UVV. Net als in Tiel, maar nu met een meerjarig contract: Hoofd Jeugdopleiding bij de voetbalclub in Leidsche Rijn.

‘Centraal en controlerend, mijn plek in deze elftallen.’ Dat zal zonder twijfel ook zijn plek zijn bij UVV.
‘Met Ruud Heus en Dirk Heeser leerde ik 14 jaar trainerschap bij Top Oss.’ Zijn uitstraling voelt inspirerend en vol vertrouwen. UVV is terug uit een dreigende buitenspelpositie in het amateurvoetbal. De driehoekjes ontbraken bij bestuur en spelers. Trainers worstelden in moeizame combinaties.
‘Dat is voorbij, we kijken vooruit. Het plezier staat nu voorop, de weg inslaan naar een goed trainingsprogramma en vervolgens kijken naar groeiende prestaties.’
Net als tijdens zijn jarenlange voorzitterschap van Wijkraad Leidsche Rijn richt de nieuwe UVV-voorzitter Xander Coolen zich op een betere continuïteit van de gemeenschap, die UVV heet.
‘Dat mensen hier willen zijn! Jongens, 12 jaar, die van 11.00 tot 15.00 uur balletje trappen en hangen!'

Tijdens de ondertekening van het contract met Achahbar geniet de rest van bestuur en trainersgroep van UVV volop mee.

Buiten op de velden van sportcomplex de Paperclip traint de jeugd, jongens én meisjes. De tactiek: ‘Doen en verantwoording nemen!’

‘Je ziet hier maar een deel van het enthousiasme’, grinnikt Xander. Mensen als Rob Hoogkamer, 79!, en Henri Wolf, dat zijn kernmensen in de vereniging, die hebben we hard nodig! Zij zorgen voor ‘de gang erin’. Onze club wil zich ook nog meer richten op de wijk en verdere omgeving. Door het plezier centraal te stellen, hopen we meer mensen aan ons te kunnen binden.
Door zo’n ontwikkeling komen de prestaties ook! Een grotere rol gaan spelen in het leven van Leidsche Rijn, door onze identiteit vorm te geven en een realistische ambitie koesteren.’

Een roemrucht verleden kan hierbij een stimulans zijn. Geen last maar een goede balans met de wens om er als club te staan!
De grote namen uit de Nederlandse voetbalhistorie als John van Loen en Marco van Basten spreken aan. UVV telde sinds 1902 zes internationals.
Xander is al sinds 2006 verbonden met UVV: ‘Vooruitkijken! Sinds drie jaar meidenvoetbal, met een verantwoordelijk bestuurslid. Groeiend: twee elftallen. Goede sfeermakers. Zaalvoetbal draagt ook bij. Ampu-voetbal is echt een missie! Het gaat om mensen, die ledematen missen. Spelen op krukken. Mensen rijden anderhalf uur om hier te spelen! We willen mensen verenigen.’

Buiten giebelen meiden na een training en koekeloeren op hun mobiel.
‘Lekker getraind ja! Warm gedraaid? Zekers, de wind is fris, dan wil je wel aan de bal!'