Afbeelding

Samenwerking met waterthema

REGIO > Ruim 100 veehouders in West-Utrecht hebben in tien studiegroepen, samen met de waterschappen de afgelopen drie jaar gewerkt aan waterthema’s in hun eigen polder.


In een goedbezocht webinar en een eindrapportage zijn de resultaten en effecten van het project 'Polderkennis op Peil' gepresenteerd. Boeren kennen hun bedrijf en het watersysteem in hun eigen polder als geen ander. Waterschappen hebben veel kennis en data over de waterkwaliteit, het dier- en plantenleven in en om de sloot en het waterbergend vermogen. PPP Agro advies brengt kennis in op het gebied van het sluiten van kringlopen en bedrijfsstrategieën. De agrarische collectieven brengen kennis in over manieren om de sloten op een duurzame manier te beheren.

In de studiegroepen is deze kennis samengebracht en uitgewisseld. Het uitwisselen van kennis leidt ertoe dat boeren en waterschappen meer verstand van elkaars werkveld krijgen. De boeren hebben door de opgedane kennis hun bedrijfsvoering aangepast om de bedrijfskringloop verder te sluiten (bijvoorbeeld ander beweidingssysteem of kritischer omgaan met grassamenstelling en mestbehoefte). Ook trekken de boeren uit de studiegroepen vaker samen op om maatregelen te nemen om de waterkwaliteit van hun sloten te verbeteren. Zoals een agrariër verwoordde: 'Het directe contact met het waterschap en je buren brengt je verder.' Lees meer over de samenwerking en uitkomsten

op www.varnws.nl