Afbeelding
Gemeente Utrecht

Utrecht scherpt subsidie voor toevoegen woningen aan

UTRECHT > De subsidie voor het toevoegen van nieuwe woningen door panden om te bouwen, gaat voortaan alleen nog naar projecten die sociale huurwoningen of middenhuurwoningen opleveren.


Ook moet het project gericht zijn op het maken van woonruimte voor kwetsbare of bijzondere doelgroepen of op wonen boven winkels. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarvoor de subsidieregeling ‘Fonds Toevoegen Woonruimte’ per 1 april 2021 aangepast. Het college wil dat de subsidie kleinschalige transformatie naar woningbouw stimuleert.

De subsidie gaat daarom alleen naar projecten met maximaal 25 sociale huur- of middenhuurwoningen, die voor 20 jaar in die categorie worden verhuurd. Bovendien gaat de subsidie alleen naar projecten, waarvan realisatie door de markt niet vanzelfsprekend is; namelijk woningen voor bijzondere of kwetsbare doelgroepen en/of wonen boven winkels.

Aanvragen die zich richten op bijzondere of kwetsbare doelgroepen moeten de woning voor de duur van minimaal vijf jaar aanbieden aan een dergelijke doelgroep. Daarbij kan onder andere worden gedacht aan mensen met een (zintuigelijke) beperking, jongvolwassenen, jongeren die uitstromen uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen.
Bij het toevoegen van woningen in panden boven winkels hoeft men niet te voldoen aan de eis dat de woningen verhuurd moeten worden aan kwetsbare of bijzondere doelgroepen, maar dat mag natuurlijk wel.
Kijk voor meer informatie over de nieuwe regeling vanaf 1 april op de website van de gemeente Utrecht.