Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks)
Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) Gemeente Utrecht

Vuist tegen discriminatie op de huurwoningmarkt

Gemeente

Particulieren

Door Ed Kamans


UTRECHT > Een woning huren in Utrecht op de vrije markt met een buitenlandse achternaam?


Grote kans dat toevallig de woning net weg is en dat een iemand met een Nederlandse naam 5 minuten later wel een uitnodiging krijgt om langs te komen voor een bezichtiging. Mannen met een niet-westerse naam en mannen met een partner van hetzelfde geslacht worden ongelijk behandeld. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de gemeente Utrecht. De resultaten laten weinig veranderingen zien ten opzichte van 2019. Naast etniciteit en seksuele voorkeur is dit jaar discriminatie op grond van fysieke beperking onderzocht. Het onderzoek laat zien dat hier ook sprake van is op de Utrechtse particuliere huurmarkt. 'Het is te treurig voor woorden dat discriminatie in deze sector zo hardnekkig blijkt. Dit is ontoelaatbaar en vraagt een stevige aanpak,' aldus wethouder Kees Diepeveen (wonen). Om tot oplossingen te komen startte de gemeente een structureel overleg met onder meer de branche. Ook heeft ze opnieuw discriminatie op de woningmarkt onderzocht en maatregelen laten uitwerken door het Verwey Jonker-Instituut. Het onderzoeksbureau heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen in beeld gebracht, gericht op het voorkomen, aantonen en bestraffen van discriminatie. De gemeente Utrecht gaat hiermee aan de slag. 'Alleen op die manier en door samenwerking met anderen kunnen we dit de kop in drukken,' stelt Diepeveen. Gemeente Utrecht, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (landelijke en lokale tak), Vastgoed Belang en Art.1 Midden Nederland roepen het Rijk op een coördinerende, landelijke rol te vervullen in de uitvoering, gezien de omvang van de aanpak.
Utrecht gaat verkennen of er een vergunningplicht voor verhuurders die de regels overtreden, moet komen. 'Wij willen dat iedereen in onze stad evenveel kans maakt op een huurwoning. Daar helpen deze vergunningen bij. Ze kunnen preventief werken en samen met andere maatregelen discriminatie tegengaan.' Ook de samenwerkingspartners van de gemeente Utrecht pleiten voor het verder verkennen van de mogelijkheden om malafide partijen op de woningmarkt aan te pakken en te weren.
Lucas Brons, adviseur strategie en beleid bij Vastgoed Belang: 'De invoer van deze vergunningen maakt het verschil zichtbaar tussen partijen die zich aan de regels houden en partijen die herhaaldelijk discrimineren. Het helpt bij het gericht tegengaan van discriminatie, maar ook van andere malafide praktijken.'