Tunnels op de rondweg Utrecht van de baan

Utrecht zoekt naar andere oplossing met minder verkeer

UTRECHT > Drie tunnels op de rondweg: het was de oplossing voor een betere doorstroming en verbetering van het leefklimaat in Overvecht.


Er waren al langer twijfels over de financiële haalbaarheid en ook uit de laatste berekeningen komt een tekort van tientallen miljoenen euro's, die het Rijk ook niet wil bijpassen. Utrecht schrapt nu het plan en gooit het over een andere boeg, waarbij openbaar vervoer en betere fietsverbindingen een rol gaan spelen. Het doel is toch minder auto's op de rondweg tussen de A27 en de Zuilense Ring, ook al omdat uit cijfers blijkt het het autoverkeer zal gaan groeien. 'Alternatieve oplossingen worden niet alleen gezocht in een verbeterde doorstroming van de NRU, maar ook in het beïnvloeden van de mobiliteitsvraag, om de drukte in de spits te verminderen en mensen te stimuleren om meer thuis te werken en meer gebruik te maken van de fiets en het OV, ook richting Leidsche Rijn en het Utrecht Science Park,' zo schrijft wethouder Van Hooijdonk aan de gemeenteraad. Het invoeren van betaald parkeren en 30km/per uur in Overvecht moet het autogebruik ook tegengaan, zo staat bij de mogelijkheden voor de aanpak van de NRU, de verbinding tussen de twee snelwegen A2 en A27.

Het is niet bekend of de aanpassing van de plannen ook gevolgen heeft voor de aanpak van de Zuilense Ring langs Zandweg Oostwaard en Maarssenbroek naar de A2. Die weg is van de provincie en gaat ook op de schop en dan wordt de maximumsnelheid, met traject controle, teruggebracht van 100 kilometer naar 80 kilometer. In het verleden is ook afgesproken dat ter hoogte van de nieuwe wijk Haagstede stil asfalt zou komen met ook binnen tien jaar een geluidsscherm voor de nieuwe woningen, Utrecht gaat ervan uit dat alles doorgaat, ook met een nieuw soort aansluiting van de Zuilense Ring op de A2. Over een termijn is nog niet gesproken.