Afbeelding

Bloemenkunst bekijken in woonzorgcentra

Kunst uit het Centraal Museum bij bewoners thuis

LEIDSCHE RIJN > Al jarenlang gaan de bewoners van de Utrechtse woonzorgcentra op vrijdag naar een van de Utrechtse Musea via het programma Utrecht Museumdag.


Een initiatief van de Samenwerkende Utrechtse Musea (SUM) en AxionContinu. Nu dit door corona niet meer mogelijk is, komt het projectteam van Utrecht Museumdag met een alternatief om de museumbelevenis binnen de woonzorgcentra te versterken.
Workshop Bloemenpracht is een initiatief om bewoners in de woonzorgcentra iets leuks en uitdagends te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Nu de rest van de programma’s stilliggen brengen ze met deze alternatieve workshop een aantal bloemrijke collectiestukken uit het Centraal Museum bij de bewoners thuis.
Geïnspireerd op de werken van onder andere Hendrik Schoock, Johannes Bosschaert en Jan van Os kunnen de deelnemers aan de slag met aquarelverf en de speciaal ontworpen kaarten. Onder ‘normale’ omstandigheden neemt elke locatie twee keer per jaar deel aan de creatieve workshop in het Centraal Museum.
Naast het kijken naar kunst gaan deelnemers zelf aan de slag in de educatieruimte met bloemen en aquarelverf, onder begeleiding van kunstdocent Marjan Groen.
Workshop Bloemenpracht is een initiatief van AxionContinu en Utrecht Museumdag om ouderen laagdrempelig kennis te laten maken met kunst. AxionContinu wil op allerlei manieren de kwaliteit van leven van haar cliënten bevorderen. Het beleven en deelnemen aan kunst en cultuur, en de ontmoetingen die daaruit voortkomen, zijn een belangrijke verrijking van het leven en een remedie tegen isolement en eenzaamheid.
Komende 4 weken is er in meer dan 20 woonzorgcentra in Utrecht, Leidsche Rijn en de Lekstreek de workshop Bloemenpracht.