Bestuur Broederschap en  voorzitter van het hospitium Erik Kerpen. Foto Frouke Ringenoldus
Bestuur Broederschap en voorzitter van het hospitium Erik Kerpen. Foto Frouke Ringenoldus foto-N-zo Keep Memories AliveFrouke Ringenoldus

Broederschap doneert aan hospitium

Speciaal bier

Sociaal bewogen

Door Frouke Ringenoldus


VLEUTEN > De jubilerende R.K. Broederschap van Vleuten heeft het Johannes Hospitium in die plaats verblijd met een schenking van 2.500 euro.


Het is de opbrengst van de verkoop van een speciaal voor het 550-jarig jubileum gebrouwen Broederschapsbier. Op woensdag 21 april, datum van het jubileum, nam bestuursvoorzitter Erik Kerpen van het hospitium een cheque in ontvangst uit handen van het bestuur van de Broederschap. Procurator Henny Smorenburg van de Broederschap zei dat bij het vinden van een goede bestemming voor de opbrengst van het bier niet lang nagedacht hoefde te worden en de keus direct op het hospitium viel. Hij sprak zijn grote bewondering uit voor de medewerkers en vrijwilligers die daar dagelijks mensen in hun laatste levensfase omringen met enorm veel liefde en zorg. 'Ongelooflijk. Fantastisch', waren de eerste woorden van Erik Kerpen toen hij zag welk bedrag er op de cheque stond. Hij sprak zijn grote dank uit en feliciteerde de Broederschap met haar jubileum. Ook memoreerde hij hoe bijzonder het is dat de beginselen van naastenliefde door de Broeders al 550 jaar worden uitgedragen, beginselen waarop ook het Johannes Hospitium is gegrondvest.
De voorzitter liet weten ook al een bestemming voor de schenking in gedachten te hebben. 'Op ons verlanglijstje staat al heel lang het opknappen van de kamers van onze gasten. We zijn ontzettend blij met dit fantastische bedrag dat ons helpt om dit te kunnen realiseren, hopelijk in de tweede helft van dit jaar.' De overhandiging van de cheque vond plaats op de dag dat de Broederschap haar jubileum uitgebreid wilde vieren. Helaas moest dat vanwege de coronapandemie worden uitgesteld, maar de Broederschap wilde de jubileumdatum toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom werd ervoor gekozen om op die dag met de overhandiging van de cheque aan het Hospitium nog eens te onderstrepen dat het sociaal bewogen hart van de Broederschap ook na 550 jaar nog klopt.
Die betrokkenheid bij minder bedeelden in de samenleving werd precies een jaar eerder ook al getoond, toen de Voedselbank Leidsche Rijn drie auto's vol met voedsel en eerste levensbehoeften en een vriezer ontving. Het markeerde het begin van het jubileumjaar van de Broederschap. Hoogtepunt van dat afgelopen jaar was de officiƫle aftrap van het jubileum op 12 september, een feestelijke dag in het hart van Vleuten bij de bekende broederschapshuisjes. Die dag werd onder meer een jubileumbanier onthuld en kon voor het eerst worden genoten van het speciaal gebrouwen Broederschapsbier, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan het Hospitium. Daarnaast werd het afgelopen jaar hard gewerkt aan onder meer een speciaal jubileumboek, een lessenproject voor de basisscholen rond het thema verbroedering en een gezelschapsspel voor jong en oud. Meer over de Broederschap op www.broederschapvleuten.nl.