Afbeelding

Toekomst Harmelerwaard zonder tuinbouwkassen

Sluipverkeer

Woningbouw

Door Ed Kamans


HARMELEN > De polder Harmelerwaard is op dit moment vooral een glastuinbouwgebied gelegen tussen Harmelen en Utrecht.


Of dit op termijn de functie blijft, is de vraag. Diverse glastuinbouwers maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Een gebrek aan uitbreidings- en verduurzamingsmogelijkheden zorgt voor onzekerheid.

De ondernemers, verenigd in de Vereniging Harmelerwaard 3.0, hebben hun probleem bij de gemeente Woerden en de provincie Utrecht aangekaart. Zowel de gemeente als de provincie erkennen de problematiek. De gemeente start een dialoog over de toekomst van de Harmelerwaard. De landelijke ambities op het gebied van energieneutraliteit en het terugdringen van broeikasgassen zijn volgens de ondernemers onhaalbaar gezien de lokale omstandigheden. Het ontbreken van mogelijkheden om te verduurzamen zien zij als een bedreiging voor hun bedrijfsvoering.
Vanuit consumenten neemt de vraag naar duurzame producten toe. Schaalvergroting is in hun ogen nodig om te kunnen investeren in verduurzaming en concurrerend te blijven. Uitbreiding van het glastuinbouwgebied is echter niet mogelijk in de Harmelerwaard. De Vereniging Harmelerwaard 3.0 heeft de gemeente Woerden en provincie Utrecht gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden voor een duurzame toekomst van het gebied voor glastuinbouw of kansen voor andere invulling.
Voor de gemeente en provincie is het gesprek over een andere toekomst van de Harmelerwaard onderdeel van een bredere afweging over de verdeling van de schaarse ruimte binnen Woerden en de regio. In dit kader werkt de gemeente momenteel aan de omgevingsvisie voor Woerden.
Bovengenoemde ontwikkeling raakt direct aan het project voor de ontsluiting van de Harmelerwaard; de brug over de Leidse Rijn. Het college beraadt zich momenteel met de provincie en de stad Utrecht over het vervolg van dat project en de daaraan verbonden bestemmingsplanprocedure. Het is duidelijk dat het probleem van het sluipverkeer door Vleuterweide aan de orde blijft. De aanleg van een brug komt door onzekerheid over de toekomstbestendigheid van de glastuinbouw echter mogelijk in een ander daglicht te staan. Het college van Woerden zal zich met de provincie en de stad Utrecht gezamenlijk buigen over de mogelijkheden en daaraan verbonden consequenties. In samenspraak zal worden bepaald welke stappen er moeten worden genomen.