Ook De Vrijstaat maakt deel uit van deze geschiedenis.
Ook De Vrijstaat maakt deel uit van deze geschiedenis.

De geschiedenis van De Stichtse Weides

VLEUTEN-DE MEERN > In de serie 'De geschiedenis van ons gebied' vindt dinsdag 11 mei van 20.00 - 21.00 uur deel 3 plaats.


Het is een webinar door Gerda Oskam over de opmerkelijke, oude en nieuwe historie van Terwijde, Hoge Weide en Lage Weide. Wat hebben deze weides, waarvan een deel ooit de Stichtse Weides genoemd werden, met elkaar te maken? Wat weten we van de Middeleeuwse geschiedenis van Grauwaart, de Engh en Hof ter Weyde? Wat zien we terug in de huidige wijken Terwijde en Hoge Weide van deze geschiedenis? Op al deze vragen en nog veel meer zal Gerda Oskam ingaan. Dat Terwijde is vernoemd naar de hofstede Hof ter Weyde weten veel mensen. Aan de vroegere weg Hoge Weide, lag echter ook de boerderij Terweijde, waar nu de kinder- en jongerenkunstlocatie De Vrijstaat is gevestigd. Waarom stonden er twee boerderijen met vrijwel dezelfde naam op de Stichtse Weides? Op het grondgebied dat vroeger Lage Weide werd genoemd is nu grotendeels het Amsterdam Rijnkanaal en het industriegebied gevestigd, maar werd ook ooit het hoogste gebouw van Utrecht gepland: de Belle van Zuylentoren in Leidsche Rijn Centrum Noord. Waarom kon er zo'n hoog gebouw wel daar gepland worden maar niet in Terwijde Noord? Gerda Oskam is sinds 2013 voorzitter van de historische vereniging. Zij is historica, opgegroeid en woonachtig in het gebied. Ook veel van haar voorouders woonden in het huidige Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.
U kunt een ticket kopen en de link voor deelname aanvragen via de bestel-button op de site van de historische vereniging.

Afbeelding