Burgemeester Dijksma en initiatiefnemer Martin Geerars bij een van de nieuwe bloembakken.
Burgemeester Dijksma en initiatiefnemer Martin Geerars bij een van de nieuwe bloembakken.

Burgemeester Dijksma komt kijken


Bloembakken op stoep

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Een koude wind waait rond het Amaliapark onder een schrale zon. Toch is er een groep mensen rondom het nationaal straatfeestmeubilair, de statafel. Het betreft de tweede helft van de Monarchsingel, bewoners van 12 huisadressen vanaf nr 40 steunden het project. Zeven huurders vulden de forse hoge stenen bakken, die prettig pontificaal op het trottoir staan, met een fraai palet planten.

Vergeet-me-nietjes, margrieten, viooltjes, en ook Japanse esdoorn, klimplanten en een heus palmboompje wortelen voor de gevels. Burgemeester Sharon Dijksma ging graag in op het verzoek van de initiatiefnemers om op deze middag te komen kijken. Met feestelijke gezinde bewoners, statafels vol talrijke hartige, zoete, sierlijke paella’s en fris getooide plantenbakken was dat een taak, die Dijksma geen moeite kostte. Ze was duidelijk blij haar beeldscherm even achter te kunnen laten, en naar buiten te kunnen. ‘Graag gebruik ik deze gelegenheid om de plantenbakken te bewonderen, resultaat van dit leuke bewonersinitiatief. Maar vooral ook om met u, als bewoners, te kunnen spreken! In deze tijd kost het veel moeite om met wijken in Utrecht, als burgemeester kennis te maken. Dit is een pracht gelegenheid!’

De plantenkeuze, maar ook de hapjes verbeelden het diverse karakter van de huurders aan de Monarchsingel. Puur Hollands, maar ook geraffineerd Japans. Ervaren Prorailwerker, Russen, Japanners, jonge gezinnen en gepensioneerden. In alle rust helpen ze mee, tussen kwetterende kinderen door, om hun gasten van natje en droogje te voorzien. Iedereen is blij met deze middag! Initiatiefnemer Martin Geerars vertelt, dat in oktober 2020 een aanvraag bij het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht is gedaan. Bewoners stemden graag in, want iedereen vindt vergroening belangrijk. Ondanks het nabije Amaliapark is de directe woonomgeving stenig: brede weg, breed trottoir, ook een populair fietspad voor fietskoeriers, een slechte combinatie met spelende kinderen. Planten dringen ook de hoeveelheid fijnstof in deze autorijke omgeving terug en brengen vooral ook saamhorigheid tussen de huurders tot stand.

Jette de Reuver van Wijkbureau Leidsche Rijn verzorgde de begeleiding en staat stralend tussen de bewoners. Martin: ‘Samenwerking met gemeente en bedrijven deed ons ook enorm goed! Bewoners konden met een eigen bedrag van 20 euro voor 60 euro aan planten kopen: Marco van Zuijlen, accountmanager bij beheerder Rebo/Bouwinvest gaf huishoudens een bon van 20 euro en Intratuin Leidsche Rijn, Henk Beijenberg en Michael van den Hoven, gaven 30% korting op de aanschaf. Al deze mensen genoten van de aandacht van de bewoners, van de burgemeester en van het resultaat: zeven fris gevulde plantenbakken. Verzorgd door Michael Brugman, voorman Stadsbedrijven, met een hele club mensen en mooi opgemaakt door bewoners. Verderop in de straat gaan bewoners nu op eigen initiatief plantenbakken aanschaffen, vertelt Martin Geerars.